ארומזין
אקסמסטן Aromasin, Exemestane
מהי התרופה ארומזין
התרופה ארומזין היא סוג של טיפול אנטי-הורמונאלי המיועד לחולות סרטן השד לאחר הפסקת המחזור, שהגידול שלהן רגיש לאסטרוגן. בכ-70% מהמקרים של סרטן השד קיים ביטוי יתר לקולטני ההורמון הנשי אסטרוגן, המעודד את התאים הסרטניים להתרבות ולגדול. סוגי סרטן אלו ידועים כ"גידולי קולטן אסטרוגן חיובי" (Estrogen receptor positive). תוכלי לדעת אם הגידול שייך לסוג זה על פי תוצאות בדיקת הקולטנים להורמונים בדו"ח הפתולוגי.
ארומזין מיועדת לטיפול משלים (טיפול אדג'וונטי) בנשים שחלו בסרטן שד מוקדם או לטיפול בנשים עם סרטן שד מתקדם.
ארומזין משתייכת לקבוצת התרופות "מעכבות הארומטאז" (aromatase inhibitors), לצד התרופות פמרה וארימידקס. תרופות אלו עוצרות את תהליך ההמרה של הורמונים שונים בגוף להורמון אסטרוגן, ובכך מפחיתות את כמות האסטרוגן בגוף.
ארומזין עשויה להוות טיפול למניעת סרטן השד בקרב נשים בריאות לאחר גיל המעבר הנמצאות בסיכון לחלות במחלה. על פי תוצאות מחקר שהוצגו בכנס איגוד האונקולוגים האמריקני ביוני 2011, הטיפול המונע בתרופה הוריד בכ-65% את הסיכון של הנשים לחלות במחלה, זאת ללא תופעות לוואי משמעותיות.
משך הטיפול בסרטן שד מוקדם
משך הזמן האופטימלי לטיפול הורמונאלי בסרטן שד מוקדם שנוי במחלוקת אולם קיימת הסכמה רחבה של החוקרים והאונקולוגים בתחום, התומכים בטיפול הורמנאלי למשך חמש שנים לפחות (טיפול אדג'וונטי). קיים ויכוח בספרות הרפואית לגבי הצורך ומשך הטיפול מעבר לחמש שנים (טיפול אדג'וונטי מוארך).
בפברואר 2019 פרסם ASCO (האיגוד האמריקאי לאונקולגיה קלינית) עדכון להנחיות לגבי טיפול אדג'וונטי מוארך (לאילו נשים מומלץ ומה משך הטיפול) – להרחבה.
יצויין כי קיימת בדיקת BCI, שנועדה לסייע למטופלת ולאונקולוג בקבלת החלטה באם להמשיך טיפול במעכבי ארומטז מעבר ל – 5 שנים (טיפול משלים/ אדג'וונטי מוארך)
השוואה בין ארומזין ארימדקס ופמרה
מחקר איטלקי שפורסם בפברואר 2018 ב- Lancet Oncology, השווה בין 3 תרופות של מעכבי ארומטז: ארימדקס, פמרה וארומזין.
במחקר שנמשך על פני 5 שנים (2007-2012) השתתפו קרוב ל – 3,700 נשים לאחר המנופאוזה שאובחנו עם סרטן שד, רגיש להורמונים שהתגלה בשלב מוקדם. המחקר לא מצא הבדלים משמעותיים בין התרופות, כטיפול אדג'וונטי ל – 5 שנים, מבחינת היעילות והבטיחות שלהן. (להרחבה על המחקר באתר Medscape)
ארומזין בסל הבריאות
ארומזין ניתנת בישראל במסגרת סל הבריאות במקרים הבאים:
- סרטן שד מתקדם בחולות פוסט מנופאוזליות גם כקו טיפול ראשון.
- טיפול משלים בסרטן שד בשלב מחלה מוקדם בנשים פוסט מנופאוזליות בעלות קולטנים לאסטרוגן שטופלו ב-Tamoxifen למשך שנתיים וחצי לפחות או שהטיפול ב-Tamoxifen מהווה בעבורן הוריית נגד; משך הטיפול במעכבי ארומטאז לא יעלה על שנתיים וחצי למעט מקרים שבהם הטיפול ב-Tamoxifen מהווה הורית נגד – במקרה זה משך הטיפול לא יעלה על חמש שנים.
- טיפול משלים מוארך (extended adjuvant) בסרטן שד בשלב מחלה מוקדם בנשים פוסט מנופאוזליות אשר השלימו 5 שנות טיפול משלים הורמונלי; משך הטיפול במסגרת זו לא יעלה על שנתיים וחצי; בכל מקרה, משך הטיפול המשלים (adjuvant) והמשלים המוארך (extended adjuvant) כאמור בפסקאות משנה 2 ו-3, לא יעלה על שבע שנים וחצי
זכאות למרות הפסקה ברצף הטיפולי
נשים שסיימו חמש שנות טיפול (בטמוקסיפן או בטמוקסיפן + ארומזין), הפסיקו ליטול את התרופות ואח"כ ביקשו לקבל ארומזין בעקבות ההוספה לסל הבריאות של שנתיים וחצי טיפול משלים מוארך, זכאיות לקבל את המשך הטיפול למרות ההפסקה שחלה ברצף הטיפולי (יש לציין שהזכאות תלויה במשך ההפסקה. במידה וההפסקה היתה למשך יותר משנה – כל מקרה ייבדק לגופו). זאת על פי נייר עמדה של משרד הבריאות שיצא בדצמבר 2006, בעקבות פנייה של "אחת מתשע". פניית העמותה נעשתה בשם אחת החולות, שקופת חולים מאוחדת דחתה את בקשתה להמשך טיפול לאחר הפסקה. נייר העמדה חייב את קופת החולים לספק לחולה את הטיפול.
כיצד נוטלים את הארומזין
ארומזין הוא גלולה הנלקחת אחת ליום. רצוי ליטול אותה לאחר הארוחה ובזמן קבוע. במקרים של סרטן שד מתקדם, זמן הטיפול בתרופה שונה מאשה אחת לשניה. בדרך כלל התרופה תינתן לך כל עוד היא משפיעה על הגידול.
האם ניתן להשתמש בתרופות אחרות בעת הטיפול בארומזין
בעת הטיפול בארומזין יש להימנע משימוש בתרופות המכילות אסטרוגן (טיפול הורמונאלי חלופי, גלולות למניעת הריון). פרט לכך אין מניעה להשתמש בתרופות אחרות אך רצוי לא לעשות זאת מבלי להתייעץ עם הרופא המטפל.
מהן תופעות הלוואי של התרופה
לכל אדם יש תגובה ייחודית משלו לתרופות השונות. אצל רוב הנשים יש תופעות לוואי מעטות בשימוש בארומזין, אך חלקן עשויות לחוות תופעות לוואי נוספות.
להרחבה על ההתמודדות עם תופעות הלוואי של הטיפולים ההורמונאליים
תופעות לוואי נפוצות
גלי חום והזעה מוגברת
תופעות לוואי אלו הן לרוב מתונות ולאחר פרק זמן הן נעלמות או נעשות קלות יותר. ישנן נשים המוצאות שהימנעות או הפחתה בצריכת תה, קפה, ניקוטין ואלכוהול מסייעת בהפחתת ההזעה. מחקרים שפורסמו לאחרונה מראים כי שימוש בפרוגסטרון או בתרופות אנטי-דכאוניות עשוי להיות יעיל ביותר בשליטה על תופעות לוואי אלו. גם לשיטות שונות של רפואה משלימה עשויה להיות השפעה טובה.
בחילה
בדרך כלל ניתן לטפל ביעילות בתופעת לוואי זו, ולכן כדאי שתיידעי את הרופא המטפל בך כאשר את נתקלת בה. כמו כן ניתן להקל על תחושת הבחילה על ידי לקיחת התרופה בשעות הלילה או ביחד עם מזון.
הדלדלות השיער
יש נשים המבחינות ששערן מדלדל בתקופת הטיפול בארומזין. בדרך כלל ההדלדלות היא מתונה והשיער חוזר למצבו הרגיל בתום הטיפול בתרופה.
תופעות לוואי פחות נפוצות
כאבי ראש וסחרחורות, כאבי בטן, שלשולים או עצירות, תאבון מוגבר, עליה במשקל, עייפות ונדודי שינה, מצב רוח ירוד.
הטיפול במעכבי ארומטאז כדוגמת הארומזין כרוך בסיכון גבוה יותר לדילול העצם ולשברים בעצמות בהשוואה לטמוקסיפן. גם המעבר מטמוקסיפן למעכבי ארומטאז כרוך בסיכון לירידה חדה בצפיפות העצם בשנה הראשונה. לכן, מומלץ לבדוק את צפיפות העצם לפני הטיפול, לנקוט צעדים לשמירה על בריאות העצם מבחינת התזונה ואורח החיים וכן לשקול טיפול תרופתי למניעה ולטיפול באוסטאופורוזיס, כדוגמת אקטונל (Actonel, Risedronate); כאשר מדובר בטיפול ממושך של שנתיים וחצי-חמש שנים מוצע טיפול בתרופה זומרה. הטיפול ניתן מתחילת הטיפול בארומזין אחת לשישה חודשים.
תופעות לוואי נדירות
יש להניח שלא תתקלי בתופעות לוואי אלו, אך כדאי שתהיי מודעת לאפשרותן. תופעות אלו הן סימפטומים דמויי-שפעת, לחץ דם גבוה, קוצר נשימה ושיעול.
עודכן לאחרונה בפברואר 2019
הבהרה
אין לראות בתכנים המופיעים בעמוד זה משום המלצה ו/או חוות דעת רפואית על שימוש בתרופה.
לפני כל שימוש בתרופה, יש להתייעץ ברופא או גורם מקצועי אחר ולעיין בעלון הצרכן. יש לפעול רק על-פי ההנחיות.