up

אין מוצרים בעגלה

זומרה

Zomera, Zoledronic Acid, Zometa

מהי זומרה ולמה היא מיועדת

זומרה משתייכת לקבוצת התרופות הביספוספונטים (bisphosphonates) שמטרתן להפחית ולעכב התפתחות סיבוכים כתוצאה מגרורות בעצמות, דוגמת שברים, טיפולי הקרנות לטיפול בכאבי עצמות, ניתוחים לתיקון שברים בעצמות.

 

איך פועלת קבוצת הביספוספונטים? גרורות בעצמות משחררות חלבון שגורם לשפעול של תאים הורסי עצם (אוסטיאוקלסטים). תאים אלה משחררים חומרים שונים שפועלים להגברת ההרס בעצמות כך שנוצר מעגל של הרס העצם. הביספוספונטים עוצרים את התהליך על ידי הפחתה של פעילות האוסטיאוקלסטים. עם הפחתת ההרס פוחת גם הכאב בעצמות.

 

זומרה מותווית לטיפול בהיפרקלצמיה של ממאירות ולטיפול בגרורות בעצמות ומיאלומה נפוצה. זומרה אינה תרופה כימותרפית והיא ניתנת בשילוב עם הטיפולים המקובלים לסרטן: קרינה, כימותרפיה וטיפול הורמונאלי.

 

זומרה הוכחה במחקרים קליניים כיעילה לטיפול בגרורות בעצמות למגוון רחב של גידולים מוצקים: שד, ערמונית, ריאה וכליה. במחקר שהשווה את פעילות הזומרה לארדיה בסרטן השד זומרה נמצאה יעילה יותר מארדיה למניעת סיבוכים שלדיים.

 

זומרה מוצעת לחולות שמקבלות טיפול ממושך בתרופות הורמונאליות מעכבות ארומטאז (ארימידקס, פמרה, ארומזין) בשל השפעותיהן על צפיפות העצם. במקרים אלו היא ניתנת אחת לשישה חודשים, החל מתחילת הטיפול במעכב הארומטאז.

מה לגבי טיפול למניעת חזרת המחלה?

הוספת התרופה לטיפול אדג'ובנטי כימותרפי או הורמונאלי בסרטן שד מוקדם לא הוכיחה יתרון מבחינת הישרדות ללא המחלה או הישרדות כוללת. כך עלה מתוצאות מחקר AZURE שלב III, שפורסמו בדצמבר 2010. מחקר זה הקיף למעלה מ-3,000 חולות. בתת קבוצה של חולות שהיו בשלב המנופאוזה 5 שנים ומעלה זומרה כן הראתה יעילות בהפחתת הסיכון לחזרת המחלה.

תוצאות אלו עומדות בניגוד לתוצאות שהתקבלו במחקר קודם, ABCSG 12, שהראה כי זומרה עשויה להפחית את הסיכון לחזרתה של המחלה בנשים שחלו בסרטן השד לפני הגיען לגיל המעבר. במחקר השתתפו 1,800 חולות סרטן שד מוקדם לפני גיל המעבר, שעברו ניתוח להסרת שד וקיבלו טיפול בתרופות הורמונאליות שיצרו אצלן תופעות של גיל המעבר. המחקר מצא כי תוספת זומרה לטיפול הורמונאלי לאחר ניתוח מפחיתה ב-36% את הסיכון לחזרת המחלה או למוות, בהשוואה לטיפול הורמונלי בלבד. שיעור מקרי החזרה של המחלה או מוות בקרב הנשים שקיבלו זומרה היה רק 6%, בהשוואה ל-9% בקרב קבוצת הנשים שלא טופלו בזומרה.

גם מחקר Zo-FAST ששילב זומרה עם פמרה בנשים עם סרטן שד הורמונלי לאחר המנופאוזה הראה יעילות בהפחתת הסיכון לחזרת המחלה ב- 30%  בקרב הנשים שנטלו זומרה עם פמרה לאחר הניתוח.

כיצד ניתנת זומרה

זומרה (בדומה לתרופה ארדיה) ניתנת בצורת עירוי לתוך הוריד, המבוצע בדרך כלל במרפאת חוץ . היתרון הנוסף של הזומרה לעומת הארדיה הוא קיצור משך זמן ביצוע העירוי – חמש עשרה דקות לעומת כשעתיים. המינון מותאם לנתוניה האישיים של המטופלת, כאשר הממוצע הוא אחת ל-4-3 שבועות. הטיפול נמשך לאורך כשנתיים לפחות.

למה יש לשים לב

אין לטפל בזומרה אצל חולות הסובלות מבעיות בכליות, ואצל נשים בהריון או מניקות. אין לתת את הטיפול גם לנשים הסובלות מאסטמה הנובעת מרגישות לאספירין. לפני כל עירוי יהיה עליך לעשות בדיקת דם על מנת לוודא את התפקוד התקין של הכליות.

יש להיבדק אצל רופא שיניים לפני תחילת הטיפול (ראי בהמשך).

 

במשך כל מהלך הטיפול בזומרה חשוב להקפיד ליטול תוספי מזון פעם ביום: מולטי ויטמין הכולל 400 מ"ג IU Vitamin D ו-500 מ"ג קלציום. כמו כן חשוב ביותר לשמור על מאזן הנוזלים בגוף במשך כל תקופת הטיפול בזומרה על ידי שתיית מים ונוזלים אחרים. סימנים לירידה במאזן הנוזלים בגוף הם צימאון, עור רפוי, השתנה מועטה ויובש בפה.

תופעות לוואי

כמו בעת השימוש בתרופות אחרות, גם במהלך הטיפול בזומרה תיתכנה תופעות לוואי. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר הן התופעות "דמויות שפעת" – עליה זמנית של חום הגוף, צמרמורות, תחושת עייפות, כאבי שרירים והרגשה כללית לא טובה.  ניתן לשפר את התופעות על ידי לקיחת כדור לשיכוך כאבים והורדת חום עוד לפני תחילת הטיפול.

 

תופעות נפוצות פחות יכולות להתבטא בכאבים קצרי טווח של השרירים או המפרקים, התכווצויות שרירים, כאב, אדמומיות ונפיחות במקום הכנסת העירוי, בעיות עיכול, בחילות, הקאות, כאבי בטן, עצירות, שלשול, אבדן תיאבון, כאבי ראש, סחרחורת, עייפות, נמנום, בלבול, קוצר רוח, גירוי בעור, פריחה, גירוי בעיניים, רמות נמוכות של מגנזיום פוספור וסידן בדם.

 

אוסטיאונקרוזיס של עצם הלסת – תופעה נדירה המופיעה בשכיחות נמוכה בטיפול בביספוספונטים, ומאופיינת על ידי הרס העצם מתחת לשיניים. באם את עוברת או עומדת לעבור טיפול שיניים מקיף או פרוצדורה כירורגית בפה, חשוב מאוד ליידע הן את רופא השיניים שלך על מועד תחילת הטיפול בזומרה והן את הרופא שנתן לך מרשם של זומרה, ואת האחות המטפלת. יתכן שהרופא יחליט לדחות את מתן התרופה עד שתסיימי את טיפול השיניים שלך.

 

במהלך חודשי הטיפול מומלץ לשמור בקפדנות על היגיינת פה תקינה על מנת שלא להזדקק ככל האפשר לטיפולי שיניים. יש להבדק אצל רופא שיניים לפני תחילת הטיפול.

חולות בעלות תנגודת ירודה, ו/או חולות המטופלות בסטרואידים הן בסיכון גבוה יותר מאחרות לאוסטיאונקרוזיס.

 

הקפידי לדווח לרופא בכל מקרה של תופעות הלוואי המתעוררות בעקבות הטיפול בזומרה, גם אם את נתקלת בתופעה שלא הוזכרה כאן .

 

 

 

עודכן לאחרונה בספטמבר 2022

מקורות

MedlinePlus

Imaginis

Novartis

ABCSG Trial

Medpage Today, 9.12.10

breastcancer.org

הבהרה

אין לראות בתכנים המופיעים בעמוד זה משום המלצה ו/או חוות דעת רפואית על שימוש בתרופה.

לפני כל שימוש בתרופה, יש להתייעץ ברופא או גורם מקצועי אחר ולעיין בעלון הצרכן. יש לפעול רק על-פי ההנחיות.