up

אין מוצרים בעגלה

זולאדקס

Zoladex, Goserelin

זולאדקס (גוסרלין) היא תרופה לטיפול בסרטן השד. היא מהווה תחליף סינטטי להורמון הטבעי המווסת את פעולת השחלות.

מי מטופלת בזולאדקס

הטיפול בזולאדקס ניתן לנשים הנמצאות לפני גיל המעבר. התרופה ניתנת בשילוב עם טיפולים אחרים כמו ניתוח, כימותרפיה, רדיותרפיה, וטיפול בטמוקסיפן. היא מתאימה לנשים שאצלן אובחן סרטן שד כקולטן חיובי לאסטרוגן. ההתאמה נקבעת על פי בדיקה אשר מסייעת גם לאתר את הנשים העשויות להגיב היטב לטיפול בזולאדקס.

 

זולאדקס ניתן גם לנשים לפני גיל המעבר עם סרטן שד חוזר (שניונים – סרטן שד שהתפשט לחלקי גוף אחרים), ובעיקר אצל נשים שבעבר הגיבו היטב לטיפול הורמונלי (דוגמת הטמוקסיפן) שאצלן אובחן הסרטן החוזר בבלוטות הלימפה או בעצמות.

כיצד פועלת התרופה

זולאדקס פועל להפסקת ייצור האסטרוגן בשחלות על ידי התערבות בפעולת הורמונים אחרים הבאים מהמוח ומפקחים על פעולת השחלות. כשלושה שבועות מתחילת השימוש בתרופה תרד רמת האסטרוגן לרמה הקיימת אצל נשים לאחר גיל המעבר ורמה זו תישמר כל עוד משתמשים בתרופה.

איך ניתנת התרופה

התרופה ניתנת כזריקה תת-עורית לתוך הבטן אחת ל-28 יום. יתכן ותינתן לך הרדמה מקומית לפני ביצוע הזריקה, אך מכיוון שהמזרק מתוכנן במיוחד להפחתת תחושת אי הנוחות ברוב המקרים לא יהיה בכך צורך. הזריקה הראשונה ניתנת במרפאת יום בבית חולים, אך את המשך הזריקות לקבל במרפאת קופת החולים או במסגרת טיפול בית של הקופה (רופא משפחה או אחות).

 

בדרך כלל נותנים את התרופה לתקופה של שנתיים עד חמש שנים. במקרים של סרטן משני חוזר משתמשים בה כל עוד התרופה משפיעה על הסרטן.

מה ההשלכות על המחזור החודשי

לאחר הזריקה הראשונה או השניה של זולאדקס תיתכן הפסקת המחזור החודשי שלך. המחזור יחזור לסדרו לאחר כשישה חדשים ממועד הזריקה האחרונה, אלא אם בינתיים הגעת לגיל המעבר במהלך הטיפול.

האם אזדקק לאמצעי מניעה בזמן השימוש בזולאדקס

זולאדקס מהווה אמצעי מניעה יעיל במהלך השימוש בו. השפעת התרופה מתחילה כשבועיים לאחר קבלת הזריקה הראשונה . כניסה להריון במהלך השימוש בזולאדקס, כמו גם במקרים של שימוש בתרופות אחרות, מהווה סיכון גם לאישה וגם לעובר ורצוי מאד להימנע מכך.

מהן תופעות הלוואי של זולאדקס

כל אחת מגיבה לתרופות בצורה שונה, יש המגיבות בצורה חזקה יותר מאחרות. תופעות הלוואי העיקריות של זולאדקס מקבילות לתופעות המוכרות של גיל המעבר – גלי חום, הזעה, אבדן הדחף המיני, כמו גם כאבי ראש, תנודות במצבי הרוח, נטייה לדיכאון, יובש בנרתיק ושינויים בגודל השדיים. במהלך החודש הראשון של הטיפול יתכן דימום בנרתיק עקב הפסקת ההורמון אסטרוגן. לעתים עלולים להופיע כאבי פרקים ונוקשות, גירויים בעור ותגובות מקומיות דוגמת רגישות במקום הזריקה.

 

במקרים נדירים עלול להופיע לחץ דם גבוה או נמוך במיוחד, אך תופעה זו אינה מחייבת טיפול מיוחד או הפסקת השימוש בתרופה.

 

חוסר באסטרוגן במשך תקופה ארוכה עלול לגרום לאוסטאופורוזיס (הידלדלות העצם). אם יש לך חששות בהקשר לכך כדאי שתתייעצי עם הצוות הרפואי המטפל בך.

 

אם את מטופלת בזולאדקס עקב סרטן שד חוזר הסימפטומים עלולים להחמיר במשך הזמן – הכאבים יתגברו ורמת הסידן בדם עלולה לגדול.

 

בכל מקרה חשוב לעדכן את הצוות המטפל בך לגבי כל התופעות.

 

להרחבה על ההתמודדות עם תופעות הלוואי של הטיפולים ההורמונאליים

 

 

 

עודכן לאחרונה באוגוסט 2013

מקורות

About Abraxane: Abraxis

Breastcancer.org

 

הבהרה

אין לראות בתכנים המופיעים בעמוד זה משום המלצה ו/או חוות דעת רפואית על שימוש בתרופה.

לפני כל שימוש בתרופה, יש להתייעץ ברופא או גורם מקצועי אחר ולעיין בעלון הצרכן. יש לפעול רק על-פי ההנחיות.