לפי הנחיות האגודה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית (ASCO), המעקב לאחר הטיפול התומך במחלימות מסרטן שד צריך לכלול את המרכיבים הבאים:
בדיקה קלינית
בדיקה קלינית סדירה על-ידי רופא.ה בעל.ת נסיון במעקב אחר חולות סרטן ובדיקת שד. בדרך כלל יש לבצע את הבדיקה מידי שלושה-שישה חודשים במהלך שלוש השנים הראשונות לאחר הטיפול האחרון (כימותרפיה או הקרנות), מידי שישה חודשים-שנה בשנים הרביעית והחמישית לאחר הטיפול, ומידי שנה בהמשך, אולם משטר המעקב משתנה בהתאם להחלטת הרופא.ה המטפל.ת בהתאם לסוג הסרטן ומצבך הכללי.
ממוגרפיה
נשים שעברו ניתוח משמר שד צריכות לעבור בדיקת ממוגרפיה שנה אחת לאחר בדיקת הממוגרפיה הראשונית שהובילוה לאבחון, אך לא לפני שעברו לפחות שישה חודשים מהשלמת הטיפול הקרינתי. בהמשך יש לעבור בדיקת ממוגרפיה מידי שנה, אלא אם הומלץ אחרת.
היכרות עם השד ומודעות לשינויים
חשוב שתכירי את המראה והתחושה של השדיים שלך במצב רגיל, כדי שתוכלי להבחין בכל שינוי או חריגה, ולו גם הקטנים ביותר. יש לדווח לרופא.ה המטפל.ת על כל שינוי שחל בשד.
מעקב גניקולוגי
חשוב שתקפידי על ביקורים סדירים אצל הגניקולוג.ית. נשים הנוטלות טמוקסיפן צריכות לדווח על כל תופעה של דימום וגינלי.
תיאום המעקב
כשנה לאחר אבחון המחלה, אפשר להמשיך את המעקב אצל האונקולוג.ית המטפל.ת או לעבור לרופא.ת המשפחה. נשים המקבלות טיפול הורמונלי צריכות לתאם עם האונקולוג.ית את המעקב הסדיר לצורך הערכה מחודשת של הטיפול.
יעוץ גנטי
במידה וטרם הופנית ליעוץ גנטי, ספרי לרופא במקרה שיש אצלך במשפחה היסטוריה של סרטן. בסיכון גבוה לסרטן שד משפחתי יחשבו מי שיש להן אחד מהמאפיינים הבאים: מוצא אשכנזי, היסטוריה של סרטן שחלות במשפחה, קרוב.ת משפחה מדרגה ראשונה שאובחן.ה עם סרטן שד מתחת לגיל 50 (הורים, אחיות/אחים, בת.ן), יותר משני קרובי משפחה מדרגה ראשונה או שניה שאובחנו עם סרטן שד (דוד.ה, סבים).
צפיפות העצם
חשוב שתעקבי אחר צפיפות העצם, בפרט אם את מטופלת במעכבי ארומטאז. תוכלי לקרוא על חשיבות המעקב אחר צפיפות העצם במאמר הבא.
מתי חשוב לפנות לרופא.ה
מעבר למעקב השגרתי שנקבע לך, חשוב שתדווחי לרופא.ה על כל מקרה של גוש בשד, כאבי עצמות, כאבים חריגים בחזה או בבטן, קשיי נשימה חריגים, כאבי ראש בלתי פוסקים, שיעול מתמיד, פריחה על השד, או הפרשה מהפטמה.
ASCO’s Guideline on Follow-Up Care for Breast Cancer
למידע נוסף: מאמר – שגרת בדיקות מעקב לאחר סיום הטיפולים, פרופ'. ש. שניבאום