up

אין מוצרים בעגלה

איך לחיות עם החרדה

סיימת את הטיפולים. על פניו את אמורה להיות שמחה: הנה החלמת. את בריאה! הקרובים לך יגידו לך כמה זה משמח, כמה את צריכה להודות. יכול להיות שבעבודה כבר יתחילו לשאול מתי את חוזרת. יגידו שאת חסרה להם, והנה את כבר אחרי הטיפולים אז הגיע הזמן לחזור לחיים. 

ואת? את אולי מרגישה ריקנות ופחד. אולי דווקא עכשיו המחשבות הקשות שלא קיבלו מקום במהלך הטיפולים עולות וצפיות. אולי דווקא עכשיו את משחזרת בראש את כל מה שקרה בשנה האחרונה. נזכרת שוב ושוב באירוע וזוכרת אותו כקשה במיוחד.  

זה טבעי. וזה חלק מתהליך ההחלמה שאת עוברת. עכשיו את בשלב שאחרי. אחרי הטיפולים. יש על מה לשמוח: החלמת מסרטן, סיימת סדרה של טיפולים קשים, עברת ניתוחים. עכשיו את יכולה לחזור לחיים. אבל מה זה אומר? איך זה נראה? 

אחרי משבר גדול הנפש, כמו הגוף, זקוקה להבראה. עברת כברת דרך.

הגוף השתנה, הנפש עברה טלטלה קשה. עכשיו זה הזמן שבו סוף סוף יש לך פניות להתחיל לעבד את התקופה שעברת. קחי לך את הזמן הזה. 

חשוב להבין שההחלמה מסרטן השד כוללת בתוכה הסתגלות והכרה בשינויים רבים שנגרמו כתוצאה מהטיפולים ומההתמודדות. חשוב שתכירי בכך, שתדעי שאת לא לבד, שזה בסדר שאת לא תמיד מרגישה שמחה ומאושרת על שהחלמת. את עדיין מתמודדות, ועדיין מחלימה. 

התמודדויות אופייניות יכולות לכלול

השלכות גופניות

  • הסתגלות לסימפטומים פיזיים הנגזרים מהטיפול במחלה
  • השפעות מאוחרות של הטיפולים
  • שינויים גופניים
  • הפרעות בתפקוד המיני
  • הסתגלות לשינויים כתוצאה מהניתוח. 

השלכות פסיכו-סוציאליות

  • פחד מהישנות המחלה או ממוות
  • מצוקה נפשית
  • שינויים ביחסים בינאישיים

בעיות תעסוקה

  • חוסר בטחון תעסוקתי
  • קושי בבחירת תעסוקה
  • התמודדות עם החזרה לעבודה 

השלכות רגשיות

  • פחד וחרדה שמציפים בעקבות טריגרים- בדיקה בבית חולים, ריח שמזכיר את תקופת הטיפולים, לשמוע על מישהי שחלתה. 
  • תחושת ריקנות. 
  • עצב וחוסר חשק. 

ריכזנו בשבילך כמה הצעות שיכולות לעזור לך להתמודד עם הקושי:

תני מקום לפחדים – זה לגיטימי להרגיש ככה כרגע

התמודדות עם סרטן השד היא אירוע משברי, וכמו במשברים רבים ישנו פחד מהלא נודע. גם בתהליך ההחלמה יש פחד מהלא נודע: הפחד מחזרת המחלה, הפחד מהאובדן, ולעתים גם הפחד מכך שדברים יחזרו להיות בדיוק כפי שהיו, מבלי שיהיה שינוי. 

הפחד הוא לגיטימי. את עברת תקופה קשה. נסי להכיר בכך, לתת לעצמך את המקום לפחד. שימי לב מתי הפחד מתעורר ובדקי מה עוזר לך להרגיע אותו. 

טכניקות של הרפיה ודמיון מודרך נמצאו יעילות בהפחתת פחד וחרדה. השתתפות בקבוצות תמיכה יכולה לעזור, שם תשמעי שיש עוד נשים שחוות דברים דומים לך. שאת לא לבד. טיפול רגשי ממוקד יכול לאפשר לך מקום לדבר על הדברים ולהציף את הפחד. אל תשאירו אותו בפנים, שם הפוטנציאל שלו להתעצם גדל. 

התייחסי לאובדנים שחווית ולמשמעותם

ההתמודדות עם סרטן השד מלווה באובדנים פיזיים ורגשיים. יש נשים שעוברות כריתה מלאה של השד ומאבדות איבר מגופן, יש נשים שמאבדות תפקוד תקין בגפיים כתוצאה מהטיפולים, יש נשים שבעקבות המפגש העוצמתי עם הסרטן חוו אובדן של תפיסת המוגנות שלהן. אובדן של הביטחון שלהן בגופן. 

תני מקום לאובדנים הללו. תני לעצמך את המקום להתאבל עליהם, לכאוב את מה שכבר לא ישוב, ומשם להצמיח משהו חדש. 

שתפי בתחושות שלך. אם יש חברה טובה שאת מרגישה איתה בנוח. שתפי אשת מקצוע. שתפי נשים שחלו בעבר, ובדיוק כמוך עברו את שלב ההחלמה. הן יודעת בדיוק על מה את מדברת. הן היו שם. חוו את האובדן ומתוך השבר גילו דברים חדשים בעצמן. 

גם אם לא תשני דבר ותחזרי לשגרה שאהבת, שטובה לך, אם תרגישי שאת צריכה לכאוב את האובדן, תני לו מקום. 

שתפי את מעגל התמיכה שלך

מאחר שתקופת ההחלמה נתפסת בעיני הסביבה הקרובה והרחוקה כתקופה של בריאות, יכול להיות שתחווי תחושה של בדידות הקשורה להבדל בתפיסה של בריאה לעומת מחלימה. על מנת לצמצם את האפשרות לפער הזה, שתפי את סובביך במידע על תקופת ההחלמה ונסי להיות ישירה ובהירה בסיוע שאת מצפה לקבל מהם בתקופה זו.

היי קשובה לצרכים שלך

כמו בכל שלב בהתמודדות עם הסרטן, את יודעת הכי טוב מה נכון לך. גם בתהליך ההחלמה נסי להקשיב לעצמך. למה את צריכה עכשיו. למה הגוף שלך צריך עכשיו. בין אם זה מנוחה או דווקא בילוי סוער עם חברות. הקשיבי לעצמך. את אומנם סיימת את הטיפולים אבל את עדיין מחלימה, ולפעמים לוקח זמן להתייצב בחזרה. 

בזמן הזה, הקשיבי לעצמך ושתפי את הקרובים לך. לסביבה הקרובה לפעמים קשה להבין שיש לך עוד תהליך לעבור. 

טפלי בסימפטומים הגופניים

תופעות הלוואי מהטיפולים יכולות להשפיע על הגוף לאורך זמן. הקלה על הגוף, על כאבים ועל חוסר נוחות, יכולה לעזור לך להיות רגועה יותר, פחות כאובה ויותר נינוחה. כיום יש מגוון מענים שיכולים להקל מאוד על תופעות לוואי וסימפטומים שונים. בדקי במרכז הרפואי שבו טופלת, שאלי על רפואה אינטגרטיבית, מרפאות מחלימות ותוכניות שיקום. 

לצד זה, דאגי גם לנפש שלך. את לא צריכה להישאר לבד עם התחושות הקשות. פני לקבלת טיפול רגשי ממוקד. הצטרפי לקבוצת תמיכה.