up

אין מוצרים בעגלה

סוגים של סרטן השד

סוגים של סרטן השד

סרטן שד הוא גידול ממאיר שהתפתח מתוך תאי שד. המחלה מופיעה ברוב המקרים אצל נשים, אך מוכרת אם כי נדירה גם אצל גברים.

 

מנגנון יצירת החלב בשד מורכב משני חלקים – האונות (לובולות lobules) המייצרות את החלב, ומערכת הצינוריות (ducts) האחראית להובלת החלב. במערכת זו מתרחשות לעיתים תופעות לא נורמליות שונות, כמו סתימת האונות או הצינורות על ידי תאים מיותרים. לעתים רחוקות גורמים מצבים אלו להיווצרות גושים. 

בממוגרפיה לא ניתן לאבחן במדויק באיזה סוג של גוש מדובר, ולכן יש צורך בביופסיה לקביעת אבחנה.

 

הכרת המושגים המתארים את הסוגים השונים של סרטן השד חשובה מכיוון שסוגים אלו נבדלים אחד מהשני בסימפטומים שלהם ובאפשרויות הטיפול.

אם האבחנה מעידה על אחד המצבים המפורטים כאן יש לראות בכך התראה על סיכון גובר להיווצרות סרטן שד:

גידולים שפירים בשד

  • Atypical ductal Hyperplasia – ADH
    מצב שפיר (לא ממאיר) שבו יש לתאים בצינוריות החלב תכונות וקצב גידול לא נורמליים (לא תקינים).
  • Lobular Carcinoma in Situ, LCIS
    למרות שזהו אינו מצב סרטני, הוא מסווג כטרום סרטני. תחילתו בבלוטות החלב, אך הוא אינו חודר מעבר לצינורות. ככל הידוע LCIS כשלעצמו אינו הופך להיות סרטן פולשני, אולם נשים שיש להם LCIS נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן פולשני באחד משני השדיים. משום כך חשוב שנשים שאובחנו עם LCIS יקפידו על מעקב רפואי שוטף – בהתאם להנחיות כירורג השד שלהם.

סרטן שד

סרטן השד מתחלק לשתי קטגוריות:

  • סרטן לא פולשני (Non-Invasive Carcinoma) – Ductal Carcinoma in Situ-DCIS – סרטן בלתי פולשני – ממוקד ומוגבל לצינורות החלב בשד.
  • סרטן פולשני (Invasive/ Infiltrating Carcinoma). IDC

סרטן שד לא פולשני

משמעות אבחנה זו היא שנמצאו תאי סרטן ברקמת השד אשר מתפתחים ומתחלקים בצורה לא נורמלית. בשלב זה הימצאות תאים אלו מוגבלת לצינורות החלב (ducts) בלבד והם טרם פיתחו את היכולת להתפשט בתוך השד ומחוצה לו. יש רופאים המתייחסים למצב זה כאל סרטן לא-פולשני ויש הקוראים לו מצב טרום סרטני.

 

Ductal Carcinoma In Situ, Intraductal Carcinoma, DCIS

זהו הסוג הנפוץ ביותר של סרטן שד לא פולשני. תאי סרטן נמצאים בצינורות החלב ולא התפשטו לרקמות השומניות של השד. ניתן לרפא כמעט 100% של הנשים המאובחנות בשלב כה מוקדם של סרטן השד. 

תת-חלוקה נוספת היאהדרגה (grading) המתיחסת לרמת התוקפנות של תאי הסרטן כפי שאובחנה במיקרוסקופ, במטרה לסייע בחיזוי רמת הסיכון לחזרת המחלה ועל מנת להתאים את הטיפול הנכון. תאי DCIS בדרגה נמוכה או בדרגה I נראים רק מעט שונים מתאי שד בריאים וגדלים לאט. DCIS בדרגה נמוכה נוטה פחות לחזור מאשר DCIS בדרגה בינונית או גבוהה. 

 

בדרגה בינונית או דרגה II תאי DCIS נראים שונים מתאי שד בריאים מאשר DCIS בדרגה נמוכה וגדלים מהר יותר. 

תאי DCIS בדרגה גבוהה או בדרגה III נראים שונים מאוד מתאי שד בריאים ונוטים לגדול מהר יותר. DCIS בדרגה גבוהה הוא בעל סיכון גבוה יותר לחזור מאשר DCIS בדרגה נמוכה או בינונית. DCIS ברמה גבוהה עשוי להראות נמקי.

אפיון נוסף הוא האם ה -DCIS הוא הורמונלי (מבטא קולטנים להורמונים) ומידת הפיזור בשד, שיכולה להשפיע על היקף הניתוח.

סרטן שד פולשני

המושג "סרטן השד" מתייחס בדרך כלל למצב של הימצאות סרטן פולשני (חודרני) בשד. המשמעות היא שהתאים הסרטניים כבר פיתחו את היכולת להתקיים מחוץ למקומם המקורי (צינוריות או בלוטות החלב) והתפשטו לשד, ו/או לבלוטות הלימפה האזוריות ואולי  לחלקי גוף אחרים. היכולת הפוטנציאלית של הגידול להתפשט ניתנת למדידה וידועה במושג "סווג"  staging ו"דירוג" – grading.

 

סרטן השד מתפשט באמצעות חדירת תאי הסרטן למערכת הדם ו/או למערכת הלימפה בשד. משם באמצעות מערכות אלו יכול הסרטן להתפשט גם לשאר חלקי הגוף ולגרום להיווצרות גידולים הנקראים גרורות (מטסטזות – metastases). הפוטנציאל להתפשטות עדיין אינו אומר שההתפשטות אכן התרחשה, אבל אין ספק שהיווצרות הגרורות הופכת את המחלה לקשה יותר.

סוגים של סרטן שד פולשני / סרטן שד חודרני

Infiltrating Invasive Ductal Carcinoma, IDC

סרטן זה , שתחילתו באחד ממעברי החלב בשד, פרץ וחדר לרקמות השומניות בשד והוא  בעל הפוטנציאל ליצור גרורות (מטסטזות) גם במקומות אחרים בגוף. כ-80% ממקרי סרטן השד הפולשני שייכים לקטגוריה זו.

 

לסרטן שד מאפיינים ביולוגיים (מאפיינים מולקולריים) שונים שבאים לידי ביטוי בתאי הגידול עצמו. ניתן לחלק את הגידולים באופן הבא:

המאפיינים המולקולרים הנ"ל משפיעים על סוג הטיפול שאשה תקבל.

 

Infiltrating-Invasive-Lobular Carcinoma, ILC

סרטן זה תחילתו בבלוטות החלב, ובדומה ל- IDC יש לו הפוטנציאל לפתח גרורות בחלקי גוף אחרים. קשה לגלות אותו בעזרת ממוגרפיה. כ-10-15% ממקרי סרטן השד הפולשני שייכים לקטגוריה זו.

 

סרטן שד דלקתי  Inflammatory Breast Cancer

זהו סוג נדיר של סרטן שד פולשני (כ-1%). עור השד הופך אדום וחם, כמו בדלקת, לעיתים השד מרגיש נוקשה ומלא בגבשושיות כמו קליפת תפוז. התופעות נגרמות על ידי תאי סרטן החוסמים את צינורות הלימפה בעור המכסה את השד. הרופאים יודעים היום שהתופעות אינן נגרמות על ידי דלקת או נפיחות אך השם שניתן לסוג זה של סרטן שד בעבר עדיין נשמר.

 

Medullary Carcinoma

בסוג מיוחד זה של סרטן שד פולשני קיים גבול ברור למדי בין רקמת הגידול לבין הרקמות הבריאות. סוג זה מאופיין בתאי סרטן גדולים ובהימצאותם של תאי המערכת החיסונית בשולי הגידול. כ- % 5 ממקרי סרטן השד הפולשני שייכים לקטגוריה זו, וסיכויי ההחלמה ממנו גבוהים יחסית לסוגי סרטן שד פולשני אחרים.

 

Mucinous Carcinoma

סוג נדיר זה של סרטן שד פולשני נגרם על ידי תאי סרטן המייצרים ריר. סיכויי ההחלמה של סוג זה טובים יותר מאלו של סוגי סרטן השד הפולשני האחרים.

מחלת פאג'ט של הפטמה Paget's Disease of the Nipple

סוג זה של סרטן השד מתחיל במעברי החלב ומתפשט לעור הפטמה ולעטרה. מחלת פאג'ט יכולה להיות קשורה לסרטן שד לא פולשני ולסרטן שד פולשני כאחד.

זהו סוג נדיר למדי של סרטן שד, כ-1% מהמקרים. הסימפטומים הראשוניים עלולים להיות תמימים ולעתים האבחנה היא בטעות כדלקת של העור. התחושה הראשונית היא כמו של פריחה – גירוי, צריבה, אדמומיות וקילוף בעור הפטמה והעטרה ולעתים גם דימום. עקב האבחון המוטעה עלול להיגרם עיכוב בגילוי הגידול ועל כן חשוב להיות ערניים לאפשרות של קיום סרטן שד.

 

הסימפטומים אליהם יש לשים לב הם:

  • אדמומיות מתמשכת, הפרשה והיווצרות קרום על גבי הפיטמה, אשר גורמים לגירוי וצריבה.
  • פצע על הפיטמה אשר אינו נרפא.
  • הסימפטומים מופיעים בדרך כלל רק על גבי פיטמה אחת.

Phyllodes Tumor

סוג נדיר זה של גידול בשד נוצר מתוך הסטרומה (stroma) – הרקמה החיבורית של השד – בניגוד למצבי הסרטן האחרים המתפתחים בבלוטות או בצינורות החלב. גידולים אלה הם בדרך כלל שפירים אך לעתים נדירות עלולים להיות ממאירים ובעלי פוטנציאל ליצור גרורות. את הגידולים השפירים מסירים בדרך כלל בקלות, יחד עם שוליים דקים של רקמה בריאה. במקרה של גידול ממאיר יש צורך להסיר שוליים רחבים יותר של הרקמה הבריאה, או לבצע כריתה מלאה של השד (מסטקטומי) – תלוי בהיקף המחלה. סרטן זה אינו מגיב לטיפולים הורמונליים וגם יעילות הטיפולים הכימותרפיים או הקרינתיים לגביהם מוטלת בספק.

Tubular Carcinoma

כ-2% ממקרי סרטן השד שייכים לסוג מיוחד זה של סרטן שד פולשני. סיכויי ההחלמה מסרטן זה טובים יותר מאשר במקרים אחרים של סרטן שד פולשני.

 

למידע על סרטן שד תורשתי גנטי

למידע על סרטן שד אצל גברים

למידע על סרטן שד גרורתי מתקדם

לשגרת בדיקות מומלצת לגילוי מוקדם של סרטן השד