ביופסיה
ביופסיה
ביופסיה היא שם כולל להליך שבו לוקחים דגימת תאים מהשד לצורך אבחון האם הממצא החשוד הוא שפיר או סרטני. אנחנו יודעות שעצם המחשבה על הצורך בביופסיה עלולה להיות מדאיגה, אך זכרי שכ-80% מהגושים החשודים הם שפירים, ושביופסיה היא עדיין הדרך היחידה לקבל אבחנה מדויקת של סרטן השד.
קיימות מספר שיטות לביצוע ביופסיה, החל מהליך ניתוחי פתוח והמשך בשיטות חדשניות במינימום פולשנות. גורם חשוב המשפיע על השיקול באיזו שיטת ביופסיה לבחור הוא האם הגוש נמוש (בר מישוש) או לא.
חשוב שתכירי את כל האופציות הקיימות כדי שתוכלי לדון עם הרופא.ה המטפל.ת איזו מהן תתאים לך.
כאשר הגוש המאובחן הוא נמוש וצריך לקבל אישור אם הוא ממאיר או שפיר מבצעים בדרך כלל ביופסיית מחט עבה (טרוקאט, ביופסית מחט/ליבה), המאפשרת גם את האפיון של הגידול ובדיקת קולטנים (רצפטורים).
בעצם ביצוע ביופסיה יש סיכון מסוים בהיווצרות צלקת אשר עלולה להקשות על איתור סרטן בעתיד. חשוב על כן להימנע מביופסיה מיותרת העלולה לנבוע מפרשנות מוטעית של צילומי הממוגרפיה.
שיטות לאיסוף הדגימה
ביופסית מחט עבה – טרוקאט Trucut, ביופסית ליבה/מחט CNB – Core Needle Biopsy
בבדיקה זו נעזרים במחט חלולה המופעלת בעזרת קפיץ לשם איסוף דגימת רקמה מהגוש החשוד. הרופא מחדיר את המחט מספר פעמים על מנת לאסוף כמות מספקת של דגימת תאים מהשד. לרוב מבוצעת הביופסיה תחת אולטרסאונד. הבדיקה מבוצעת בהרדמה מקומית במרפאה, ובעקבותיה יתכן שיהיה כאב בשד, ודימום מקומי החולף עם הזמן. הביופסיה אינה מחייבת תפרים או אשפוז. דגימות הרקמה נשלחות לבדיקה פתולוגית.
ביופסית מחט דקה (FNA – Fine Needle Aspiration)
מבוצעת לעיתים רחוקות. במהלכה שואבים מהגידול נוזל באמצעות מזרק ומחט מאד דקה. אין צורך בהרדמה וביצוע הבדיקה אינו מחייב חדר ניתוח.
FNA נחשבת לשיטה יעילה במקרים שבהם ניתן להבחין בגוש בבירור. כמו כן, אם מתברר שהגוש הוא ציסטה (שנחשבת לגוש שפיר מלבד במקרים נדירים), ניתן לשאוב את הנוזל ולהמשיך במעקב הרפואי ללא צורך בניתוח.
ביופסיה פתוחה/ניתוחית
ביופסיה פתוחה מחייבת ביצוע בחדר ניתוח, הרדמה (מקומית או כללית), ולרוב מספר תפרים.
כיום כמעט ולא נעזרים בשיטה זו.
שיטות להדמייה לשם איסוף הדגימה
שלוש השיטות המוכרות לדימות השד לביופסיה בפולשנות מינימלית הן:
ביופסיה על בסיס אולטראסאונד
בביופסיה זו משתמשים בכ-60% מהמקרים. במהלך הבדיקה הנבדקת יושבת זקוף או בהטייה והרופא אוחז בידו במתמר המחובר למחשב ומעביר אותו על גבי השד הלוך וחזור. בצורה זו מתקבלות הדמיות ברורות של רקמת השד החשודה. הדמיות אלו מסייעות בידי הרופא להוציא דגימה לבדיקה באחת הטכניקות שפורטו לעיל.
ביופסיות סטראוטקטיות ביופסיה בהנחיית ממוטום (ממוטומיה) – Mammotome (שאיבה-ואקום)
בביופסיה זו נעזרים בממוגרפיה כהדמייה של השד וכלי עזר לרופא להוצאת הדגימה. בעת הביופסיה הנבדקת שוכבת על הבטן על גבי מיטה מיוחדת, כאשר השד בולט כלפי מטה דרך חור במיטה. השד לחוץ בין לוחות על מנת למנוע תנודות במהלך הבדיקה. מחשב מפיק תמונות רנטגן מפורטות של רקמת השד. בהנחיית התמונות המתקבלות הרופא נעזר במחט שאיבה להוצאת הדגימה.
הממוטומיה יעילה גם ללקיחת דגימה מהסתיידויות בשד.
ביופסיה תחת MRI
הביופסיה מתבצעת תחת הדמיית MRI בשכיבה על הבטן על גבי מיטה מיוחדת. הרופא נעזר ב – MRI על מנת לבחון את המיקום המדוייק של הממצא. לאחר ההדמייה במכשיר מוציאים את המיטה מעט החוצה מתוך המכשיר כאשר האשה עדיין שכובה עליה, ואז הרופא מבצע את הדגימה באמצעות מחט שאיבה מיוחדת (כל התהליך נעשה בחדר ה – MRI). לרוב משתמשים בשיטה זו כאשר לא ניתן לבצע את הביופסיה בממוגרפיה או באולטרסאונד מאחר שהממצא לא נראה באמצעי הדמייה אלו.
ביופסיה במהלך ניתוח
ביופסית חתך קפוא Frozen Section Biopsy/Histology
שיטה לבדיקה פתולוגית מהירה של רקמה שמתבצעת תוך כדי ניתוח, זאת כדי לקבל אבחנה מיידית להיקף הגידול.
במידה שהבדיקה הפתולוגית מעידה על קיום סרטן, יתכן שהרופא ירצה להמשיך בניתוח להסרת האזור הנגוע ולהוצאת בלוטות לימפה בבית השחי. אם נשקלת האופציה של ביצוע ביופסיה ניתוחית (הקפאת רקמה) – עמדי על כך שתינתן לך שהות לחשוב על האופציות לטיפול העומדות בפניך לפני שתתני את הסכמתך לניתוח.
ביופסית / דגימת "בלוטת הזקיף" Sentinel Node Biopsy
בעזרת ביופסיית בלוטת הזקיף ניתן לאתר האם יש עוד אין מעורבות בלוטות במחלה, וכך למנוע הסרה מלאה של הבלוטות שלא לצורך ולמנוע סיבוכים.
התהליך מתחיל עוד טרם הניתוח (לעיתים מספר שעות לפני הניתוח) בהזרקה של כמות קטנה של חומר רדיואקטיבי ו/או חומר צבע לשד, למטרת סימון הבלוטה. החומר מוזרק ליד הגידול או ליד הפטמה. הנוזל מתפשט לכיוון בלוטות הלימפה וצובע את הבלוטה הראשונה ("בלוטת הזקיף"). בלוטת הזקיף מנקזת את הנוזל הרדיואקטיבי ואת הצבע המגיעים מהגידול. ניתן לאתר אותה בעזרת חיישן לרדיואקטיביות (מונה גייגר) או בעזרת הצבע.
לאחר שבלוטת הזקיף אותרה, לעיתים נלקחת דגימה ולעיתים כל הבלוטה מוסרת. בחלק מהמקרים הבלוטה תיבדק בבדיקה פתולוגית מהירה בזמן הניתוח. במידה שהבלוטה אינה נגועה משמעות הדבר היא שככל הנראה אין מעורבות של בלוטות הלימפה ואין צורך בהסרת בלוטות נוספות. אם בלוטת הזקיף נגועה בתאי גידול לרוב הכירורג יסיר מספר בלוטות סמוכות נוספות שישלחו לבדיקה פתולוגית.