לוקרין
Lucrin PDS Depot, Lupron
לוקרין היא תרופה לטיפול הורמונאלי בנשים לפני גיל המעבר. לוקרין מורידה את רמת האסטרוגן בגוף באמצעות דיכוי התפקוד של השחלות. התרופה נמצאת בשימוש זה מספר שנים בעולם, יעילותה דומה לזו של זולאדקס, אך דרך פעילותה שונה.
התרופה כלולה בסל הבריאות בישראל החל ממאי 2006 לטיפול בנשים לפני גיל המעבר ועל סף גיל המעבר (פרה ופרי-מנופאוזליות). התרופה זמינה בבתי-המרקחת של כל קופות החולים.
יצויין שנכון לשנת 2022 יצרנית התרופות הודיעה על הפסקת שיווק התרופה בישראל.
איך ניתנת התרופה
לוקרין היא זריקה נוזלית בעלת מחט דקה במיוחד, הניתנת להזרקה בשני אופנים: תוך- בטנית או תוך-שרירית, וכן אפשרית בהזרקה עצמית.
בעוד שזולאדקס ניתנת אחת לחודש, לוקרין ניתנת בשני מינונים – חודשי (3.75 מ"ג) ותלת-חודשי (11.25 מ"ג). כלומר, הטיפול בלוקרין יכול להתבצע אחת לחודש או אחת לשלושה חודשים בלבד (במינון הגבוה יותר), כך שמתאפשר מרווח ארוך יותר בין הזריקות, לנוחות המטופלת.
התרופה גורמת להפסקת המחזור החודשי. יחד עם זאת, יש להשתמש באמצעים למניעת הריון במהלך הטיפול בה. התרופה אסורה לשימוש לנשים שכבר בהריון, מפני שהיא עלולה לפגוע בעובר. כמו כן אין להשתמש בתרופה אם את מניקה.
מהן תופעות הלוואי של לוקרין
כל אחת מגיבה לתרופות בצורה שונה, יש המגיבות בצורה חזקה יותר מאחרות ויש שאינן סובלות מהתופעות. בכל מקרה, חשוב לעדכן את הצוות המטפל בך לגבי כל שינוי.
השימוש בלוקרין עלול לגרום לירידה זמנית בצפיפות העצם. בין תופעות הלוואי – שיעור יתר, גלי חום, הפרעות בראיה, הפסקת המחזור החודשי, אי סדירות בקצב הלב והנשימה, קוצר נשימה, חרדה ודיכאון, כאבי שרירים עצמות ומפרקים, חוסר תחושה בידים ובכפות הרגליים, פריחה, ירידה פתאומית בלחץ הדם, שינויים ברמות הסוכר והשומנים בדם, ועוד.
להרחבה על ההתמודדות עם תופעות לוואי של הטיפולים ההורמונאליים.
מה לעשות אם יש לי חששות?
אם את מוטרדת מתופעות הלוואי יהיה לך קשה יותר להתמודד עם הקשיים בחיי היום יום בעבודה, בבית ובמשפחה. אם את נתקלת בבעיות בזמן הטיפול חשוב שתשוחחי עליהן עם הצוות המטפל בך. יתכן וגם שיחה עם מישהי שטופלה בתרופות אלה בעבר תעזור, בין אם במסגרת קבוצת תמיכה ובין אם ביצירת קשר אישי.
עודכן לאחרונה באוגוסט 2013
הבהרה
אין לראות בתכנים המופיעים בעמוד זה משום המלצה ו/או חוות דעת רפואית על שימוש בתרופה.
לפני כל שימוש בתרופה, יש להתייעץ ברופא או גורם מקצועי אחר ולעיין בעלון הצרכן. יש לפעול רק על-פי ההנחיות.