up
אחת מתשע | כל מה שנוגע לסרטן השד, נוגע לנו.

אין מוצרים בעגלה

הידלדלות העצם – אוסטיאופורוזיס

תודה לע.י.ל.א. – העמותה הישראלית לאוסטיאופורוזיס ומחלות עצם, לד"ר ורדה אשד, מנהלת השרות המטבולי, מרכז רפואי רבין ויועצת בעבר בפורום "סרטן השד" של אחת מתשע, ולד"ר גילה רוזן, מנהלת המחלקה לתזונה קלינית במרכז הרפואי רמב"ם.

 

 

אובדן של יותר מאשר רק עצם

ד"ר ורדה אשד

אוסטיאופורוזיס הנה מחלה שבה מבנה העצם משתנה ומסת העצם יורדת. כתוצאה מכך העצם חלשה יותר ונוטה ביתר קלות להישבר. אחת מכל שלוש נשים ואחד מכל שבעה גברים יפתחו במהלך חייהם שבר על רקע אוסטיאופורוזיס. שברים יכולים להופיע בעקרון בכל עצמות הגוף. השברים האופייניים ביותר לאוסטיאופורוזיס הם שלושה: בחוליות עמוד השדרה, שברים באגן, ושברים בפרק היד.

שברים בחוליות הם השברים השכיחים ביותר. באזור זה שבר מוגדר כחוליה שאיבדה מהגובה שלה. כמחצית מהנשים ששברו חוליות יודעות לספר על אירוע מסוים (כגון נפילה, או הרמת משא כבד), שבעקבותיו הופיעו כאבי גב פתאומיים ובהמשך אובחנו שברים בצילום. מצד שני, אצל חלק גדול מהנשים שלהן שברים בחוליות השבר לא בא כלל לידי ביטוי, הנשים לא זוכרות כל אירוע חריג, והן אינן סובלות מכאבים. שבר בחוליות איננו מצב הפיך. החוליה שאיבדה מגובהה משום שלא יכלה לשאת בעומס לא תחזור יותר לגובה המקורי. הטיפול בשברים מסוג זה הנו טיפול נגד כאבים.

ככלל, כאב אופייני בשבועות הראשונים לאחר אירוע של שבר ובדרך כלל חולף מעצמו בהמשך. בשלב השבר הראשוני ניתן להקל על הכאבים על ידי תרופות נגד כאבים. חלק מן הנשים ימצאו הקלה תוך טיפול בתרסיס לאף או זריקות של מיאקלציק (תרופה שיעילה לטיפול גם באוסטאופורוזיס וגם לעתים מקלה על הכאב בשלב הראשון). לצערנו, ברגע שקיים כבר שבר אחד, הסיכוי לפתח שם שבר נוסף גבוה יותר (מה שמדגיש את חשיבות הטיפול בשלבים הראשונים של המחלה). השברים עלולים לגרום פרט לכאבים גם לשינויים במבנה הגוף (אובדן גובה, התעקמות של הגב) ולקשיים בתפקוד השוטף (רחצה, קניות, התלבשות). מגבלות אלה משמעותיות בעיקר כאשר קיימים מספר שברים. במקרים שבהם הכאבים משמעותיים ביותר ניתן להיעזר במרפאות כאב שמופעלות על ידי הקופות.

עם כל אי הנעימות שעלולה להיגרם כתוצאה משברים בחוליות, השברים הכי בעייתיים הם שברי הירך. שברים אלו מופיעים בדרך כלל בגיל מבוגר יותר (נשים מעל 65 וגברים מעל 75). הם מופיעים כמעט תמיד לאחר נפילה (ברחוב, באמבטיה, במדרגות) ותמיד מורגשים. בשברים אלה יש לטפל תמיד והטיפול המומלץ להם הנו ניתוח שכדאי שייעשה בהקדם. שברים בירך גורמים כאמור לסיבוכים לא מעטים. משך האשפוז הראשוני לאחר הניתוח הנו כשבועיים. בהמשך, חלק גדול מן המטופלים לא יכולים לחזור ישירות הביתה וזקוקים לתקופת שיקום במקום מוסדר. גם השיבה הביתה מלווה קשיים. קיימת ירידה בתפקוד הרגיל (קשיים ברחצה, בהתלבשות, בבצוע קניות ובהליכה בכלל) ותיתכן פגיעה כללית בעצמאות שעלולה אף לגורם להשפעה שלילית על מצב-הרוח.

שבר נוסף שאופייני מאד לאוסטיאופורוזיס הנו שבר בשורש כף היד. שבר זה מופיע בגילאים צעירים יחסית – מיד לאחר הפסקת המחזור החודשי. הוא נגרם בדרך כלל בנפילה שבה האישה מנסה לבלום את עצמה ושוברת תוך כדי כך את היד. פעמים רבות יש צורך בגיבוס היד כדי לשפר ולייצב את איחוי השבר אך פרט לכך הוא אינו גורם לסיבוכים מאוחרים בכלל.

חשוב מאד לדעת שאבחון המחלה מתבסס היום על בדיקת צפיפות עצם. ייתכן שנשים רבות הסובלות מאוסטיאופורוזיס אשר עדיין לא פיתחו שברים גם לא יפתחו אותם, בעיקר אם קיבלו טיפול מתאים. במצב זה המחלה אינה גורמת לכל תופעות. לכאבים כלשהם המטרידים נשים (או גברים) עם צפיפות עצם נמוכה אך ללא שברים, יש לחפש גורמים אחרים (כגון עיוותים במבנה עמוד השדרה, בעיות דיסק, ניוון של מפרקים ועוד). במצב זה ניתן להתייעץ גם עם רופא אורטופד או ראומטולוג.

בשנים האחרונות חלה התפתחות רבה באבחון ובטיפול באוסטיאופורוזיס. אם בעבר לא ניתן היה לדעת על קיום המחלה עד אשר הופיעו השברים, היום ניתן (על ידי בדיקת צפיפות עצם) לאבחן את המחלה בשלבים הרבה יותר מוקדמים, לפני הופעת השברים על סיבוכיהם. בנוסף, התווספו לנו תרופות חדשות שהוכחו כיעילות בהקטנת הסיכון לפתח שברים. חשוב לכן שנשים תהיינה מודעות למחלה מאחר וטיפול נכון (ופשוט בדרך כלל) יכול למנוע סיבוכים משמעותיים. נכון להיום בדיקת צפיפות העצם הנמצאת בסל הבריאות מומלצת לנשים מעל גיל 65.