גורמים לפגיעה בפוריות
כימותרפיה
הטיפול הכימותרפי מורכב בדרך כלל משילוב של מספר תרופות במקביל, אשר כולן פועלות על שלבים שונים בחלוקת התא. הזקיקים בשחלות רגישים מאוד לכימותרפיה. הטיפול עלול לגרום לפגיעה משמעותית בכושר ההבשלה של הזקיקים בשחלה. הפגיעה בשחלות יכולה להיות חלקית או מלאה, והתמונה המלאה מתבררת בדרך כלל בחלוף כשנתיים מסיום הטיפולים.
. דרגת הנזק תלויה בגיל החולה, בפרוטוקול הטיפולי, בסוגי התרופות הכימותרפיות, במינון ובמשך הטיפול. מרכיב הגיל חשוב ביותר, מאחר שכמות הזקיקים ורמת הרזרבה השחלתית יורדות עם הגיל. לכן, ככל שגיל המטופלת גבוה יותר, כך עולה הסיכון לנזק שחלתי.
עם זאת, כפי שתראי בהמשך - קיימים טיפולים שמטרתם להגן על השחלה ועל סיכויי הפריון העתידי שלך.
טיפול הורמונאלי (אנדוקריני, אנטי-הורמונאלי)
טמוקסיפן
תרופה הניתנת כשהגידול חיובי להורמונים. מדובר בתרופה אנטי הורמונאלית, החוסמת את פעולת האסטורגן בשד וברקמות אחרות באמצעות פיסת קולטני האסטרוגן בתאים. אצל רוב הנשים הנוטלות טמוקסיפן וטרם הגיעו לגיל המעבר השחלות ממשיכות לעבוד כרגיל. למעשה, בתחילת הטיפול בטמוקסיפן מתקיים אפילו ביוץ מוגבר המגביר גם את הפריון. אצל כמחצית מהנשים נפגעת סדירות המחזור או שהוא נפסק לחלוטין למרות שהשחלות ממשיכות לעבוד. ברוב המקרים הכל יחזור לקדמותו לאחר סיום הטיפול בטמוקסיפן (בתנאי שבינתיים טרם התרחש התהליך הטבעי של גיל המעבר).
גם אם המחזור נפסק, חשוב שאם את פעילה מינית תשתמשי באמצעי מניעה אמינים במשך הטיפול בטמוקסיפן על מנת למנוע אפשרות הריון. שימוש בגלולה אינו מומלץ במהלך הטיפול בטמוקסיפן.
זולדקס (goserelin)
תרופה הגורמת להפסקה זמנית של פעולת השחלות. כלומר, גם אי הפריון הנגרם כתוצאה מהשימוש בתרופה הוא זמני. לטיפול מטרה כפולה: חסימה של יצירת אסטרוגן כטיפול במחלת הסרטן, וגם הגנה על השחלות בזמן טיפולים כימותרפיים בנשים צעירות . את יכולה לצפות להתחדשות הופעת המחזור החדשי שלך לאחר כשישה חדשים מתום הטיפול. במהלך הטיפול בזולדקס ועד לשובו של המחזור כדאי שתשתמשי באמצעי מניעה שאינם על בסיס הורמונלי (קונדומים, התקן תוך רחמי או דיאפרגמה).