ניתוחים לטיפול בסרטן השד
מהו שחזור שד
ניתוח לשחזור השד יכול להתבצע אחרי או תוך כדי ניתוח כריתה מלאה (mastectomy) או כריתה חלקית (lumpectomy). מטרת השחזור היא ליצור שד דומה ככל שניתן לשד הביולוגי, ולצמצם את תחושת הפגיעה בדימוי הגוף ובנשיות, כפי שנתפסת על ידי חלק מהנשים.
בשחזור השד משתדל הצוות המנתח להשתמש במקסימום מרקמת השד שנותרה לאחר הכריתה. את צורת השד המשוחזר ניתן ליצור בשיטות שונות: על ידי שתל מלאכותי, באמצעות שריר, שומן ועור שהועברו מחלק אחר של הגוף , בדרך כלל מהבטן או מהגב, או בשיטה משמרת עור (אונקופלסטית). בכל תהליך אפשר ליצור גם פטמה משוחזרת.
אנחנו יודעות, להתמודד עם הרעיון של אובדן אחד מהשדיים, או שניהם לא קל.
צער, תסכול, תחושת אובדן – כל רגש הוא לגיטימי כמו גם הרצון לפעול ולעשות משהו לשיפור המצב.
אצל חלק גדול מהנשים, השדיים משפיעים על הדימוי העצמי שלהן והרגשתן לגבי מיניותן.
חשוב לזכור שגם אם רגשותיו של בן הזוג כלפייך אינם משתנים עקב הכריתה, מה שקובע זו ההרגשה שלך כלפי עצמך.
ככל שהזמן יעבור, גם רגשות אלו יעברו שינוי הדרגתי ויכולת ההתמודדת עם דימוי הגוף החדש תעלה.
שחזור שד בכל אחת מהשיטות הקיימות הוא תהליך ארוך, כרוך בכאבים ובתקופת החלמה ממושכת. סיכויי ההצלחה של השחזור אינם מובטחים ב-100%. צריך תמיד לזכור שקיימים סיבוכים וסיכונים, לעיתים אפילו עד אובדן השד המשוחזר. גם בסיום התהליך השד המשוחזר לא יהיה זהה לגמרי עם לשד הביולוגי שלך.
חשוב שתקבלי את ההחלטות בנושא על בסיס מידע מקיף, תוך שקילת הסיכונים והסיכויים והבנה של מכלול התהליך.
ריכזנו בשבילך את כל מה שאת צריכה לדעת.
מפגש בנושא שחזורי שד עם ד"ר אריאל טיסונה מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית (וידאו)
האם לבצע שחזור
ההחלטה האם בכלל לבצע שחזור, ואם כן – האם שחזור מיידי או מאוחר, ובאיזו טכניקה, צריכה להתקבל מראש, לפני ניתוח הסרת הגידול. ההחלטה צריכה להתבסס על התייעצות עם שלושת המומחים הנוגעים בדבר: אונקולוג.ית, כירורג.ית, וכירורג.ית פלסטי.ית המתמחה בשחזור שד.
אין החלטה "נכונה" או "לא נכונה". לכל אחת התחושות והשיקולים שלה, ומה שחשוב הוא שתמצאי את הפתרון שיתאים לך אישית.
יש נשים הבוחרות שלא לבצע שחזור כלל, ומעדיפות להשתמש בפרוטזת שד בתוך החזייה על מנת לשמור על מראה של שד, בעוד שאחרות מעדיפות לשחזר.
נשים שאין להן בן זוג בעת ניתוח כריתת השד עלולות להיות מוטרדות יותר לגבי השפעת הניתוח על סיכוייהן לפגוש מישהו חדש בעתיד, וניתוח שחזור עשוי לעזור להן להרגיש נינוחות יותר לגבי יצירת מערכות יחסים חדשות ולאפשר להן לבחור אם ומתי הן מעוניינות לדבר על מחלתן עם חבריהן החדשים.
חשוב שהציפיות שלך לגבי המראה הצפוי של השד החדש שלך יהיו ריאליות. זכרי שהשד המשוחזר לא ייראה כמו השד המקורי. השד החדש עשוי להיות מוצק וזקוף יותר, עלולות להיות עליו צלקות ותחושתו תהיה שונה לגמרי מזו של השד הביולוגי. המנתחים יעשו כמיטב יכולתם להתאים את השד המשוחזר לשד השני, אבל את תמיד תראי ותחושי בהבדלים (שיהיו ניכרים במיוחד אם תרדי או תעלי במשקל בעקבות ניתוח הכריתה, או אם יחולו שינויים בצורתו של השד הביולוגי הקיים, הנוטה לצנוח עם התקדמות הגיל). במקרים רבים, נדרש ניתוח תיקון והתאמה גם בשד הבריא.
בנובמבר 2020 פרסם האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית סרטון הסברה ובו 7 אזהרות שיש להיות מודעים להן לקראת ניתוח עם שתלי סיליקון (הגדלת חזה או שחזור שד) . הסרטון מתבסס על הנחיות ה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) בנושא.
זכרי שלרופאים (כירורגים, כירורגים פלסטיים) יש לפעמים נטייה להציג את התהליך כפשוט יותר ממה שהוא, מבלי להפנות את תשומת הלב לכל הכרוך בו.
התייעצי עם כל הרופאים הנוגעים בדבר, בקשי לקבל חוות דעת נוספת אם אינך שלמה עם מה שנאמר לך, ובקשי לשוחח עם נשים שעברו שחזור שד (בשיטות שונות) על מנת לשמוע את חוויותיהן וללמוד מניסיונן.
אל תילחצי מהצורך לקבל החלטה מיידית בנושא. זכרי שניתן לעשות שחזור שד בכל עת, ואולי כדאי לך לתת זמן לעצמך ולראות מה את באמת מרגישה לגבי הכריתה.
מתי לבצע ניתוח שחזור – מייד או לאחר פרק זמן
רוב הנשים שעברו ניתוח כחלק מטיפול בסרטן שד יכולות לעבור גם שחזור. חשוב שתדעי שאת יכולה לבחור את מועד ביצוע השחזור: בין אם בהמשך ישיר לניתוח הכריתה ובמהלך אותה הרדמה, ובין אם חודשים ואף שנים לאחר מכן. אם את שוקלת לבצע שחזור (מיידי או מאוחר) חשוב שתשוחחי על כך עם האונקולוג.ית והכירורג.ית המטפלים בך עוד לפני ניתוח הכריתה, מכיוון שלכוונותיך בנושא השחזור יכולה להיות משמעות לגבי מהלך הניתוח.
ניתוח שחזור מיידי, במהלך הסרת הגידול, מאפשר להשיב את מראה הגוף בדומה למה שהיה לפני הניתוח. הוא גם חוסך ביצוע ניתוח נוסף מאוחר יותר לצורך השחזור, עם כל הכרוך בכך (הרדמה, החלמה ועוד).
עם זאת, יש בשחזור מיידי מספר בעיות שיש לקחת בחשבון:
- ניתוח שחזור מיידי הוא ניתוח ממושך ומורכב יותר מניתוח כריתת שד ללא שחזור, ובדרך כלל גם ההחלמה ממנו קשה יותר. בחלק מהמקרים מוצאות בלוטות לימפה בבית השחי, דבר העלול לגרום לכאבים בזרוע.
- אם גודל הגידול הוא יותר מחמישה ס"מ, ויש מעורבות של בלוטות לימפה, קרוב לוודאי שתזדקקי לטיפולי כימותרפיה או קרינה (או שניהם) מייד לאחר הניתוח. במקרה כזה מומלץ לדחות את השחזור בשישה חודשים עד שנה. גם במקרים של סרטן שד ממוקם מתקדם או דלקתי מומלץ לדחות את השחזור.
- הטיפול הקרינתי דורש המתנה לפני ניתוח השחזור עד שהעור יתאושש. כתוצאה מההקרנות העור נפגע ומאבד מגמישותו ולפעמים אף סובל מכוויות, ועל כן ניתוח שחזור עם הכנסת שתל לא מומלץ בשלב ההתאוששות מההקרנות. השחזור המיידי עלול לכאוב מאד או להיכשל.
- מחקר שהתפרסם בשנת 2017 בכתב העת Jama Surgery העלה כי שיעור הזיהומים באזור הניתוח היה גבוה יותר בניתוח לשחזור מיידי (8.9% מהמקרים) בהשוואה לשיעור הזיהומים בניתוח בשחזור מאוחר (6.0%). כאשר הניתוח התבצע עם שתל אוטולוגי (שתל הנלקח מרקמה אחרת בגוף) לא היו הבדלים משמעותיים מבחינת הזיהומים בין אם השחזור היה מיידי או מאוחר. שחזור מיידי הוגדר במחקר כשחזור שנעשה עד 7 ימים ממועד ניתוח כריתת השד.
עם השלכות הטיפול הקרינתי על ניתוחי שחזור ניתן להתמודד, בין השאר, באמצעים של כירורגיה פלסטית.
במידה שיהיה עלייך לעבור טיפולי כימותרפיה ואת מעוניינת בשחזור, חשוב שתתייעצי עם האונקולוג.ית. הטיפול הכימותרפי פוגע ביכולת הגוף לרפא את עצמו. במקרה של זיהום או עיכוב בהגלדת הפצע כתוצאה מהשחזור המיידי, עלולה להיות דחייה של הטיפול הכימותרפי שתוכנן לאחר הניתוח. כיוון שהוכח כי הטיפול הכימי יעיל ביותר אם הוא מבוצע במהלך שישה שבועות מהניתוח, הדחייה עלולה לפגוע במהלך הטיפול במחלה. מעבר לכך, יש לקחת בחשבון שההתמודדות הבו-זמנית עם טיפולים כימותרפיים בשילוב עם ניתוח השחזור עלולה להיות קשה ומורכבת, ולהוות מעמסה פיזית ונפשית.
דחיית השחזור למועד מאוחר תאפשר לך לבדוק עם עצמך כיצד את מתמודדת ללא שד ואולי אף להסתגל לחיות ללא שחזור. בכל זאת מדובר בניתוח שיש לו סיכונים ולעיתים סיבוכים. אם לאחר פרק זמן תחליטי לעבור שחזור, יש סיכוי שהתהליך יהיה קל יותר מכיוון שהוא לא יהיה מלווה בכל הכרוך בכריתת שד, הוצאת בלוטות, טיפולים כימותרפיים ועוד.
זכרי גם ששחזורים עם שתל כרוכים בתהליך ארוך של ניפוח השתל ובמקרה כזה יעברו חודשים רבים לפני שתוכלי באמת לראות את השד החדש שלך.
על מה לשים דגש כשמחפשת מנתח.ת
בין אם הניתוח שלך מבוצע במסגרת קופת חולים ובין אם במסגרת רפואית פרטית כלשהי, חשוב ביותר שהשחזור יבוצע על ידי מנתח פלסטי מומחה ומנוסה בטכניקות השונות לשחזורי שד. זכרי תמיד שכדאי גם לקבל חוות דעת נוספת.
לפני שאת מקבלת את ההחלטה הסופית חשוב שתהיי בטוחה שהמנתח ענה על כל שאלותיך לשביעות רצונך. זכותך לבקש לראות צילומים של נשים שנותחו על ידי המנתח בעבר ואף לבקש לשוחח עם נשים שעברו ניתוח לשחזור שד. מה חשוב לשאול את הרופא.ה?
אל תמשיכי בתהליך עד שתרגישי שיש בידיך את כל המידע ושאת מרוצה מהתשובות שקיבלת לשאלותיך.
לקראת הניתוח תתבקשי לחתום על טופס הסכמה מדעת. בקשי לקבל העתק מהטופס מספר ימים לפני הניתוח – על מנת שתוכלי לקרוא בשקט, להתעמק בו, ולוודא שאת אכן מבינה, יכולה ומוכנה לחתום על כל סעיפיו.