מה חשוב לשאול את הצוות הרפואי?
בדיקות לאבחון סרטן שד, כמו גם אבחון המחלה עצמה, עשויות לעורר חרדות וחששות מפני טיפולים עתידיים, מפגש עם רופאים ואשפוז. חשוב שתדעי שהתחושות שלך לגיטימיות וטבעיות.
בנוסף, חשוב שתדעי שנשים שבחרו לקבל מידע אודות הבדיקות, המחלה ותהליכי הטיפול, שיפרו את התקשורת עם הצוות הרפואי ואת יכולת ההתמודדות שלהן.
במידה שאובחנת כחולה, זכרי שמגיע לך, או למישהו מטעמך, לקבל מידע מלא על המצב הרפואי שלך ועל כל האפשרויות העומדות בפנייך. יש נשים שמרגישות שהן רוצות לדעת הכל על הכל. אחרות מעדיפות לא לדעת כלום. יש נשים שמעדיפות לנהל את מחלתן, יש נשים שמעדיפות שמישהו קרוב אליהן יעשה זאת.
הדרך לקבלת החלטות מושכלות באשר לבריאותך מתחילה בתהליך למידה ואיסוף מידע, וזכותך להציף כל שאלה או תהייה על מנת לקבל החלטה על בריאותך.
המלצות כלליות
- אספי או בקשי שיאספו בשבילך מידע לא רק על המחלה, אלא גם על זכויותיך מבחינת הביטוח הרפואי והסיוע הכספי לו את עשויה להיות זכאית.
- כדאי שמישהו קרוב יתלווה אלייך לפגישות עם הצוות הרפואי, כדי שיוכל לא רק לתמוך אלא גם להקשיב יחד איתך, לרשום את הדברים ולחשוב על שאלות חשובות.
- כדאי להכין רשימת שאלות מראש - כך לא תשכחי דברים חשובים שמטרידים אותך בזמן הפגישה שעלולה להיות מורכבת, ואולי תהיי פחות מרוכזת.
- נסחי השאלות באופן אישי ואם לא הבנת משהו התעקשי לקבל הסבר נוסף. בקשי מהרופא.ה להפנות אותך גם למקורות מידע ואמצעי המחשה נוספים (תמונות, אתרי אינטרנט) אם המידע שקיבלת אינו מספק אותך.
- כדאי לרשום את תשובות הרופא.ה כדי שתוכלי לשוב ולעיין בהן. כאשר מדובר בביקור חוזר, צייני לעצמך את השינויים שחלו מאז הפעם הקודמת.
- זכרי שתמיד עומדת לך הזכות לקבל חוות דעת נוספת, בכל תחום, למשל לגבי תוצאות הפתולוגיה, או מתן טיפול טרם ניתוחי, אך יש לקחת בחשבון כי הדבר עלול לעכב את התחלת הטיפול.
- דאגי שיהיו בידייך העתקים מכל המסמכים, תוצאות בדיקות וכל מסמך אחר שיכול להיות רלוונטי למעקב והטיפול בהמשך. את המסמכים תוכלי לשמור בקלסר ניהול המסע שלנו.
- חשוב שתיידעי את כל הצוות הרפואי לגבי תרופות, ויטמינים ותוספי תזונה שאת נוטלת על מנת לבדוק האם תוכלי להמשיך לקחתן עם תחילת הטיפולים ובמהלכם.
- החוק קובע שהמטפל חייב לקבל את הסכמתו החופשית והמודעת של המטופל לכל טיפול רפואי.
- הסכמה מדעת – על פי חוק זכויות החולה, מטפל.ת חייב.ת לקבל את הסכמתך החופשית והמודעת לכל טיפול רפואי (בפרט כשמדובר בביופסיה וניתוח). לשם קבלת הסכמה מדעת, על המטפל.ת למסור לך את המידע הרפואי הדרוש לך, באורח סביר, כדי לאפשר לך להחליט אם להסכים לטיפול המוצע. חשוב שתדעי שאת יכולה לעיין בטופסי הסכמה מדעת ברשת ולשקול מראש את החלטותייך. לטופס הסכמה מדעת ניתוח לשחזור שד.