;
up

אין מוצרים בעגלה

סיכון לסרטן השד לעומת סיכון להישנות המחלה

לכל מי שאובחנה עם סרטן השד יש סיכון כלשהו להישנות (חזרה) של המחלה. הסיכון הזה משתנה בין אשה לאשה.

הדס רותם-רבינוביץ
זמן קריאה: 7 דק'

כשהרופאים מעריכים את הסיכון להישנות המחלה, הם לוקחים בחשבון גורמים שונים מגורמי הסיכון לסרטן שד בפעם הראשונה. ועדיין, למרות שהשפעות אורח חיים, כגון שמירה על משקל בריא ופעילות גופנית באופן קבוע, יכולות לסייע בהפחתת הסיכון להישנות המחלה, הגורם העיקרי שעל פיו הרופאים מחשבים את הסיכון להישנות המחלה הוא המאפיינים של הגידול שהיה לך. גם מידת ההתמדה שלך בתוכנית הטיפול שנקבעה לך  יכולה  להשפיע על הסיכון להישנות. 

כיום עדיין לא ברור מדוע סרטן השד חוזר אצל חלק מהחולות ולא חוזר אצל אחרות. מה שכן ידוע וחשוב לזכור  הוא שלא משנה מה הסיבות שגרמו לכך - הישנות המחלה אינה באשמתך.

 

הישנות סרטן השד פירושה שסרטן בשלב פרה-סרטני (DCIS ) או סרטן שד בשלב מוקדם (I-III) חוזר לאחר השלמת הטיפול הראשוני, שמטרתו העיקרית היא למנוע את חזרת המחלה. 

 

האם יש שיעור הישנות ממוצע של סרטן השד?

אין דרך להבין שיעור סיכון ממוצע להישנות סרטן השד מכיוון שהסיכון לחזרת סרטן השד תלוי בעיקר במאפייני הגידול הסרטני בשד. כל גידול ותוכנית הטיפול של כל אישה הם ייחודיים, ולכן הרופאים צריכים לשקול מספר גורמים כאשר הם חושבים על הסיכון להישנות, וליצור תוכנית טיפול מותאמת אישית שתשמור על הסיכון להישנות נמוך ככל האפשר.

בהתאם למאפייני הסרטן, הרופא שלך עשוי להמליץ לך על בדיקה גנומית שמנתחת גנים ספציפיים בתאים הסרטניים, כדי להעריך את הסיכון שלך להישנות סרטן השד.

 

גורמי סיכון להישנות סרטן השד

הסיכון להישנות המחלה הוא ייחודי לכל מי שאובחנה עם DCIS או סרטן שד בשלב מוקדם, ותלוי במאפייני הסרטן המקורי. בין המאפיינים האלה נמצאים:

שלב הגידול: באופן כללי, ככל שהשלב גבוה יותר, כך הסיכון להישנות המחלה גבוה יותר.

גודל הגידול: גידולים גדולים נוטים להיות בסיכון גבוה יותר להישנות מאשר גידולים קטנים יותר.

מספר בלוטות לימפה חיוביות : בלוטות לימפה המכילות תאים סרטניים נקראות חיוביות. ככל שיש יותר בלוטות חיוביות, כך גדל הסיכון להישנות.

רגישות הגידול להורמונים (גידול בעל קולטנים חיוביים להורמונים): לסרטן חיובי לקולטן אסטרוגן (ER+)  יש סיכון גבוה יותר לחזור 10 שנים או יותר לאחר האבחון. לסרטן שלילי לקולטני הורמונים (ER-) יש סיכון גבוה יותר לחזור בחמש השנים הראשונות לאחר האבחון.

סטטוס HER2: לסרטן שד  חיובי ל -HER2 (כלומר מבטא חלבון HER2) יש סיכון גבוה יותר להישנות המחלה מאשר לסוגי סרטן שהם שליליים ל-HER2.

גיל האבחון: ככל שהיית צעירה יותר בגיל האבחון , כך הסיכון להישנות גבוה יותר. מי שהייתה למשל, בת 45 בעת האבחון, צפויה לחיות שנים רבות שבמהלכן הסרטן עשוי לחזור מאשר מי שאובחנה, נניח בגיל 75.

תת-סוג סרטן: תת-סוגים אגרסיביים יותר של סרטן השד הם בעלי שיעורי הישנות גבוהים יותר. מחקרים מראים כי כ -40% 1 מהנשים שאובחנו עם סרטן שד טריפל נגטיב בשלב מוקדם  צפויות להישנות, ועד 50% מהנשים 2 שאובחנו עם סרטן שד דלקתי צפויות להישנות המחלה. שני תת-סוגים אלה נוטים יותר לחזור מאשר תת-סוגים אחרים של סרטן השד.

 

כיצד להפחית את הסיכוי להישנות סרטן השד

היצמדות לתוכנית הטיפול היא הדרך הטובה ביותר להרוס את כל התאים הסרטניים שעלולים להישאר מאחור לאחר הניתוח. כימותרפיה לאחר הניתוח מסתיימת בדרך כלל תוך שלושה עד שישה חודשים. 

 

אם את מקבלת גם טיפול ממוקד, כגון הרצפטין (trastuzumab), עם כימותרפיה, את יכולה להמשיך לקבל את הטיפול עד שנה לאחר השלמת כימותרפיה. אם את מקבלת תרופה אימונותרפית, כגון קיטרודה (pembrolizumab) עם כימותרפיה, את יכולה להמשיך לקבל קיטרודה עד תשעה חודשים לאחר השלמת כימותרפיה. טיפול קרינתי לאחר ניתוח יכול להסתיים בתוך שבוע עד שבעה שבועות. 

 

נשים עם גידול רגיש להורמונים נוטלות תרופות הורמונליות במשך 5 עד 10 שנים לאחר הניתוח. זהו פרק זמן משמעותי, כטיפול כרוני בעל תופעות לוואי מטרידות לעיתים, ולכן מדובר באתגר. 

 

מחקרים מראים כי כמעט רבע מהנשים שנרשם להן טיפול הורמונלי לאחר ניתוח לסרטן שד חיובי להורמונים אינן מתחילות את התרופה או מפסיקות לקחת את התרופה מוקדם. זה קורה בדרך כלל בגלל תופעות לוואי. ולכן, חשוב שתיידעי את הרופא שלך על כל תופעות לוואי שיש לך, במיוחד תופעות לוואי הורמונליות. אל תחכי עד שהן יהיו כל כך חמורות עד שתחליטי על דעת עצמך להפסיק את הטיפול. במקרים רבים ישנן תרופות או טכניקות אחרות, כגון דיקור סיני, שיכולות לעזור להקל על תופעות לוואי. ייתכן גם שתוכלי לעבור לטיפול אחר, שגורם לפחות תופעות לוואי. חשוב גם לזכור כי תרופות לטיפול הורמונלי עוזרות להפחית את הסיכון להישנות בצורה היעילה ביותר כאשר את לוקחת אותן כפי שנקבע. 

 

שינויים באורח החיים שיכולים להפחית את הסיכון להישנות סרטן השד

 

מלבד הקפדה על תוכנית הטיפול שלך, ישנם שינויים באורח החיים שאת יכולה לעשות כדי לשמור אותך בריאה ככל האפשר ואת הסיכון להישנות נמוך ככל האפשר. 

לשמור על משקל בריא: מחקרים מראים כי נשיאת משקל עודף מעלה את הסיכון להישנות סרטן השד.

פעילות גופנית באופן קבוע: מספר מחקרים הראו כי לנשים המתעמלות יש סיכון נמוך יותר להישנות המחלה. פעילות גופנית יכולה גם לעזור לך לשמור על משקל בריא. 

אכלי תזונה בריאה: רוב המחקרים על תזונה וסיכון להישנות המחלה בחנו דפוסי אכילה רחבים, אך לא על מזונות ספציפיים. לא ברור אם דיאטה ספציפית יכולה להפחית את הסיכון להישנות, אם כי ישנן עדויות רבות שדיאטה ים תיכונית עושה זאת. אכילת מגוון מזונות עשירים בחומרים מזינים שאת צריכה – והימנעות ממזונות מעובדים – תעזור לך להרגיש טוב ונותנת לך אנרגיה. 

הימנעי או הגבילי צריכת אלכוהול: למרות שאנו יודעים כי שתיית אלכוהול יכולה להגדיל את הסיכון לסרטן השד בפעם הראשונה, הקשר בין אלכוהול להישנות סרטן השד אינו ברור. אנו יודעים כי אלכוהול יכול להעלות את רמות האסטרוגן בגוף, אשר יכול לגרום לתאי סרטן השד חיוביים לקולטני הורמונים לגדול. 

 

 

 

המידע מבוסס על: