תופעות לוואי
תופעות לוואי נפוצות
תופעות הלוואי הראשונות יהיו בדרך כלל בעור. את עלולה להבחין שהעור מאדים, מתכהה, נהיה רגיש יותר ומגרד. תופעות אלו מתחילות בדרך כלל כ-10 עד 14 ימים לאחר תחילת הטיפול. בהמשך הטיפול תיתכן גם התקלפות של העור מלווה באודם רגישות ורטיבות. הצוות המבצע את הטיפול יינטר את התופעות יחד אתך וינחה אותך איך לטפל בעור בהתאם לסוג התגובה.
לעתים נוצרות כוויות כתוצאה מההקרנות, בדומה לכוויות הנגרמות כתוצאה מחשיפה לשמש. ברוב המקרים כוויות אלו נעלמות במשך הזמן לאחר סיום הטיפול. יחד עם זאת על מנת להקל על תחושת הצריבה והכאב של הכוויה ניתן להשתמש במשחות שונות, בדומה לטיפול הניתן לכוויות שמש. לפני השימוש בתכשירי העור עלייך להתייעץ עם הרופא המטפל.
את עלולה גם לחוש בכאבים באזור החזה – חדים, חולפים או מתמשכים. כאבים אלו עלולים להימשך גם זמן מה לאחר סיום הטיפול, לפעמים עד מספר שנים, אך בעוצמה הולכת ופוחתת.
הטיפול הקרינתי לשד יכול לגרום לעייפות ותשישות שמשפיעה על השגרה. כדאי להקפיד על מנוחה מספקת.
תופעות לוואי פחות נפוצות
לעתים ההקרנות לאזור החזה גורמות גם לשיעול יבש או קוצר נשימה, תופעות שנעלמות מעצמן עם הזמן. יתכן גם אבדן תיאבון, ולעתים רחוקות גם בחילה.
הקרנות לשד ולבית השחי עלולות לגרום להתקשות אזורים אלו, תופעה המוכרת בשם לייפת (פיברוזיס-fibrosis) שנובעת מהיווצרות רקמת הצלקת. לייפת חמורה עלולה לחסום את ניקוז הנוזל הלימפטי מהזרוע ולגרום לנפיחות. עיסוי לימפטי יכול להקל.
תופעות לוואי נדירות
המודרניזציה בטכניקת ההקרנות ובציוד ממזערת מאד הופעת תופעות לוואי חריגות אך אלו עדיין עלולות להופיע, לפעמים אפילו חודשים או שנים לאחר סיום הטיפול, ובחלקן להיות בלתי הפיכות.
נשים אחדות עלולות לחוש שהשד הולך ונעשה מוצק יותר – תופעה המוכרת בשם לייפת – פיברוזיס. כאשר תופעת הלייפת מחמירה השד מצטמק בצורה ברורה. תופעה זו יכולה להיות קשורה גם עם קיומם של כלי דם מורחבים מתחת לעור וידועה בשם telangectasia.
תופעות ארוכות טווח אחרות עליהן דווח מתייחסות לשברים בצלעות ובעצם הבריח (תופעה נדירה מאוד), ונזק עצבי לזרוע היכול להתבטא בגירוי, עקצוץ, נימול, כאב, חולשה, ולעתים אובדן כושר תנועה.
תופעת לוואי המתרחשת באחת מבין אלף נשים (0.1%) שעברו טיפולי קרינה לשד היא אנגיוסרקומה הקשורה לטיפולי הקרינה (RAAS) בשד או בדופן בית החזה . (להרחבה: דיווח על מחקר שהתפרסם באתר Medscape בינואר 2019)
חשוב שתזכרי כי מדובר בתופעות חריגות וכי רוב המומחים מסכימים שהתועלת בטיפול הקרינתי עולה בערכה על הסיכון הפוטנציאלי שבתופעות הלוואי.