טיפולי קרינה- מתי לבצע ומהלך הטיפול
מתי לבצע את טיפולי הקרינה
השימוש הרווח ביותר בטיפולי קרינה הוא בשילוב עם ניתוח, כאשר הסרטן מאובחן בשלב מוקדם והגוש הממוקד הוצא במלואו.
בשלב זה המטרה היא להשמיד את כל תאי הסרטן שאולי נותרו באזור השד ולמזער את הסיכוי לצמיחתם המחודשת. לאחר ניתוח להסרת הגידול (כריתה חלקית/למפקטומי) יומלץ לך לעבור הקרנות בלשד המנותח. אם תעברי כריתה מלאה, יתכן שיוקרן בית החזה כולו לאחר קבלת טיפול כימותרפי, במיוחד אם הגידול שהוסר היה גדול או מפושט לבלוטות הלימפה של בית השחי.
לעתים נעזרים בהקרנות לפני הניתוח במטרה לצמצם את הגידול, ובדרך כלל כאשר הגידול הוא גדול יומלץ לך לעבור קודם כל טיפול כימותרפי (קדם ניתוחי). שילוב של הקרנות בטיפול כימותרפי מתבצע בשלבים שונים של הטיפול (לפני, אחרי או במהלך מתן הכימותרפיה), בהתאם למצבך. ההקרנות מופנות לעתים גם לבלוטות הלימפה שליד עצם הבריח או בבית השחי, הכל בהתאם לניתוח הספציפי או למידת הימצאותם של תאים סרטניים בבלוטות הלימפה.
הקרנות ניתנות גם כטיפול פליאטיבי (טיפול מקל) במקרים של מחלה גרורתית, על מנת להקל כאבים או לצמצם את גודל הגרורות.
מהו מהלך הטיפול
הטיפול הסטנדרטי לחולות סרטן שד מוקדם מתחיל על פי רוב ארבעה עד שמונה שבועות לאחר הניתוח.
הטיפול יכול לכלול בין 5-30 טיפולי קרינה יומיים (לא כולל שישי-שבת).
לעיתים נכללת קרינת boost (קרינה במנה גבוהה יותר) לאזור שממנו הוצא הגידול מהשד.
במקרים מסוימים (אצל נשים מבוגרות מאד, עם גידולים קטנים, שאינן יכולות לעמוד במנות קרינה יומיות והגעה לביה"ח לשם כך) ישנה אפשרות לטיפולי קרינה אחת לשבוע (בחלק מבתי החולים). להרחבה על מחקרים שבדקו מתן מספר טיפולי קרינה מופחת.
במידה שאת מקבלת טיפול כימותרפי, ההקרנות יחלו מספר שבועות מתום הטיפול. לפני ההקרנות תיקבע לך פגישת יעוץ עם מומחה להקרנות רדיותפיסט על מנת לדון בפרטי הטיפול ולוח הזמנים לקבלתו.
חשוב מאד שתקפידי על רצף הטיפולים ועל המעקב הרפואי במהלכם.
אם יש לך בעיה לשמור על הרצף מסיבות שונות תאמי את לוח הטיפולים עם הצוות המטפל מראש.
הטיפול הקרינתי ניתן לרוב באמצעות רדיותרפיה חיצונית בעזרת קרן הממוקדת מחוץ לגוף החודרת דרך הרקמות באזור המטופל. שיטה זו אינה עושה אותך לרדיואקטיבית ועל כן גם אינה מונעת ממך מפגש עם אנשים אחרים, כולל ילדים.
בכל מקרה של תופעות בלתי מוכרות המופיעות במהלך הטיפול פני מיד לצוות המטפל.
הטיפול ניתן בבית חולים, בדרך כלל על בסיס טיפול יום ללא אשפוז. אם יש לך בעיות תחבורה להגיע לבית החולים לצורך קבלת הטיפול, חשוב שתדעי שקופת החולים שלך משתתפת בהוצאות הנסיעה במונית (לפרטים: זכויות בקופות החולים). שירותי הרווחה (לבעלי זכאות לקבלת שירותים אלו) או האגודה למלחמה בסרטן (במקרים בהם החולה עומדת בקריטריונים הנדרשים ואינה זכאית לסיוע משירותי הרווחה) משלימים את ההשתתפות בהוצאות הנסיעה בנוסף להחזר מקופות החולים.
באזור המרכז מפעילה האגודה למלחמה בסרטן את מעון קלור המשמש חולי סרטן שמתגוררים במקומות מרוחקים, אך מקבלים טיפולים במכונים האונקולוגיים באזור המרכז. המטופלים שוהים במעון במשך ימות השבוע, מוסעים לטיפולים במרכזים הרפואיים באזור – שיבא תל השומר, המרכז הרפואי רבין-בילינסון, המרכז הרפואי תל אביב ע”ש סוראסקי (איכילוב) ואסותא רמת החייל – ובסופי השבוע חוזרים לביתם.