up

אין מוצרים בעגלה

טיפולי קרינה – הקרנות, רדיותרפיה

בטיפולי הקרנות (רדיותרפיה) משתמשים במאיצים הפולטים אנרגיה חזקה של קרני רנטגן (X rays) המשמשת לטיפול בחולי וחולות סרטן. האנרגיה הנפלטת מהמאיצים חודרת דרך הרקמות באזור המטופל ובכך גורמת להריסת התאים הנמצאים שם, בין שמדובר בבלימת גידול התאים של גוש שנמצא, ובין שמדובר בהרס תאים שאולי נשארו שם לאחר הסרת הגידול או רקמה בריאה. 

גם התאים הבריאים באזור המוקרן עלולים להיפגע, אולם להבדיל מתאי הסרטן, הם  בעלי יכולת טובה יותר  לשקם את עצמם. עם זאת, יש לקחת בחשבון שעלול להיגרם נזק קצר או ארוך טווח לתאים הבריאים באזור ההקרנות.

הטיפול ניתן בדרך כלל בצורה יומיומית במשך תקופה הנדרשת להשגת השפעה מירבית על תאי הסרטן, תוך הקטנת הסיכון לתאים הבריאים. מספר הטיפולים ועוצמת הקרינה מותאמת לכל אישה ואישה בהתאם לנסיבות, באופן פרטני.

 

טיפולי קרינה- מתי לבצע ומהלך הטיפול

מתי לבצע את טיפולי הקרינה

השימוש הרווח ביותר בטיפולי קרינה הוא בשילוב עם ניתוח, כאשר הסרטן מאובחן בשלב מוקדם והגוש הממוקד הוצא במלואו. 

בשלב זה המטרה היא להשמיד את כל תאי הסרטן שאולי נותרו באזור השד ולמזער את הסיכוי לצמיחתם המחודשת. לאחר ניתוח להסרת הגידול (כריתה חלקית/למפקטומי) יומלץ לך לעבור הקרנות בלשד המנותח. אם תעברי כריתה מלאה, יתכן שיוקרן בית החזה כולו לאחר קבלת טיפול כימותרפי, במיוחד אם הגידול שהוסר היה גדול או מפושט לבלוטות הלימפה של בית השחי. 

לעתים נעזרים בהקרנות לפני הניתוח במטרה לצמצם את הגידול, ובדרך כלל כאשר הגידול הוא גדול יומלץ לך לעבור קודם כל טיפול כימותרפי (קדם ניתוחי). שילוב של הקרנות בטיפול כימותרפי מתבצע בשלבים שונים של הטיפול (לפני, אחרי או במהלך מתן הכימותרפיה), בהתאם למצבך. ההקרנות מופנות לעתים גם לבלוטות הלימפה שליד עצם הבריח או בבית השחי, הכל בהתאם לניתוח הספציפי או למידת הימצאותם של תאים סרטניים בבלוטות הלימפה. 

הקרנות ניתנות גם כטיפול פליאטיבי (טיפול מקל) במקרים של מחלה גרורתית, על מנת להקל כאבים או לצמצם את גודל הגרורות.

מהו מהלך הטיפול

הטיפול הסטנדרטי לחולות סרטן שד מוקדם מתחיל על פי רוב ארבעה עד שמונה שבועות לאחר הניתוח.

הטיפול יכול לכלול בין 5-30 טיפולי קרינה יומיים (לא כולל שישי-שבת).

לעיתים נכללת קרינת boost (קרינה במנה גבוהה יותר) לאזור שממנו הוצא הגידול מהשד.

במקרים מסוימים (אצל נשים מבוגרות מאד, עם גידולים קטנים, שאינן יכולות לעמוד במנות קרינה יומיות והגעה לביה"ח לשם כך) ישנה אפשרות לטיפולי קרינה אחת לשבוע (בחלק מבתי החולים). להרחבה על מחקרים שבדקו מתן מספר טיפולי קרינה מופחת.

 

במידה שאת מקבלת טיפול כימותרפי, ההקרנות יחלו מספר שבועות מתום הטיפול. לפני ההקרנות תיקבע לך פגישת יעוץ עם מומחה להקרנות רדיותפיסט על מנת לדון בפרטי הטיפול ולוח הזמנים לקבלתו. 

חשוב מאד שתקפידי על רצף הטיפולים ועל המעקב הרפואי במהלכם.

אם יש לך בעיה לשמור על הרצף מסיבות שונות  תאמי את לוח הטיפולים עם הצוות המטפל מראש.

הטיפול הקרינתי ניתן לרוב באמצעות רדיותרפיה חיצונית בעזרת קרן הממוקדת מחוץ לגוף החודרת דרך הרקמות באזור המטופל. שיטה זו אינה עושה אותך לרדיואקטיבית ועל כן גם אינה מונעת ממך מפגש עם אנשים אחרים, כולל ילדים. 

בכל מקרה של תופעות בלתי מוכרות המופיעות במהלך הטיפול פני מיד לצוות המטפל.

 

הטיפול ניתן בבית חולים, בדרך כלל על בסיס טיפול יום ללא אשפוז. אם יש לך בעיות תחבורה להגיע לבית החולים לצורך קבלת הטיפול, חשוב שתדעי שקופת החולים שלך משתתפת בהוצאות הנסיעה במונית (לפרטים: זכויות בקופות החולים). שירותי הרווחה (לבעלי זכאות לקבלת שירותים אלו) או האגודה למלחמה בסרטן (במקרים בהם החולה עומדת בקריטריונים הנדרשים ואינה זכאית לסיוע משירותי הרווחה) משלימים את ההשתתפות בהוצאות הנסיעה בנוסף להחזר מקופות החולים.

באזור המרכז מפעילה האגודה למלחמה בסרטן את מעון קלור המשמש חולי סרטן שמתגוררים במקומות מרוחקים, אך מקבלים טיפולים במכונים האונקולוגיים באזור המרכז. המטופלים שוהים במעון במשך ימות השבוע, מוסעים לטיפולים במרכזים הרפואיים באזור – שיבא תל השומר, המרכז הרפואי רבין-בילינסון, המרכז הרפואי תל אביב ע”ש סוראסקי (איכילוב) ואסותא רמת החייל – ובסופי השבוע חוזרים לביתם.

תכנון הטיפול וטכנולוגיות חדשות

תכנון הטיפול

תכנון הטיפול נעשה לכל אישה בנפרד, בהתאם לנסיבות האישיות שלה. לכן, אל תדאגי אם את מכירה מישהי שמקבלת או קיבלה את הטיפול בצורה שונה למרות ששתיכן עברתן אותו ניתוח. 

 

חשוב שההקרנות יינתנו בצורה היעילה ביותר ועם מינימום תופעות לוואי. לצורך כך, תכנון הטיפול כרוך בהגדרת המיקום המדויק אליו יש להפנות את ההקרנות ובקביעת עוצמת ההקרנה.

 

תכנון הטיפול נעשה במכונת רנטגן מיוחדת, סימולטור, המאפשרת לאזור המטופל להשתקף תחת פיקוח של קרני רנטגן ובכך להבטיח דיוק בקביעת המקום הדורש טיפול. פגישת התכנון עשויה לקחת בין חצי שעה לשעה, ובמהלכה תתבקשי לשכב ללא תנועה כל עוד מתבצעת המדידה.

 

חשוב שתוכלי להגיע לטווח תנועה בזרוע שתאפשר לך הרמת המרפק לגובה הכתף לפחות, כך שיהיה לך נוח בתנוחה זו במהלך הטיפול האיזור המדויק שאליו יש לכוון את ההקרנות מסומן נים אותו בדיו על העור, ולפעמים עושים גם סימון קבוע (בהסכמתך) בעזרת מחט דוקרת עם דיו. שיטת הסימון וצבעו תלויה בבית החולים הספציפי שבו את מטופלת. ואת יכולה לשאול על כך ולבקש שהסימון לא יישאר קבוע. בכל מקרה אין להסיר את הסימונים עד לאחר תום הטיפול.

הסימונים עלולים לדהות או להיספג בבגדים.

 

הקרנה לשד שמאל והגנה על הלב

כאשר יש צורך להקרין את השד השמאלי – חשוב למנוע פגיעה באזור הלב, במיוחד בתוספת הסיכון הנוספת בשילוב עם טיפולים כימותרפים מסויימים.

קיימים מכשירי קרינה בהם טכנולוגיה של מערכת שליטה נשימתית, המגנה על הלב במהלך קרינה לשד שמאל. בטכניקה זו מסנכרנים את עומק הנשימה של האישה עם מתן הקרינה, ומפעילים את הקרינה רק בשלב הנשימה העמוקה, שבה הריאה המנופחת דוחקת את הלב למיקום המרוחק ביותר מדופן בית החזה. המערכת פועלת במספר מכוני קרינה בבתי חולים.

 

כיצד ניתן טיפול קרינתי

במהלך הטיפול תתבקשי לשכב על מיטת הטיפולים כשחצי הגוף העליון חשוף. המטפל.ת, הנעזרת בסימונים שנעשו על גופך במהלך הסימולציה,  צריכ.ה למקם את גופך בדיוק באותה תנוחה בכל פעם, ועלייך להקפיד לא לזוז במהלך הטיפול (אפשר לנשום בחופשיות). הטיפול לשד או לבית החזה נעשה מזוויות שונות, ומכשיר ההקרנה מסתובב סביבך בשביל כל זווית בנפרד. את לא תחושי כל כאב במהלך הטיפול  

ייתכן שתצטרכי לקבל סדרת הקרנות נוספת לאזור שסביב הצלקת כ"תגבור" (boost). 

ההקרנה עצמה אורכת דקות ספורות ובמהלכה תשכבי לבד בחדר ותהיי תחת מעקב של המטפל.ת דרך חלון או בעזרת טלוויזיה במעגל סגור. במקום שבו מותקנת מערכת אינטרקום יוכל המטפל.ת לתקשר אתך  

 

טכנולוגיות חדשות בטיפולי קרינה

טיפול קרינתי מואץ: בשיטה חדשה זו מבוצעים טיפולי קרינה במנות גדולות יותר מידי יום, והם מתפרסים על פני תקופה קצרה יותר, מבלי לפגוע משמעותית ביעילות הטיפול. 

טיפול קרינה חד-פעמי IORT: טכנולוגיה חדשה, אינטרה-בים (INTRABEAM), מאפשרת הקרנה ממוקדת

חד-פעמית במהלך ניתוח הסרה חלקית של השד. מכשיר קרינה ממוזער מוחדר לחתך במהלך הניתוח, לאחר הוצאת הגידול, ומקרין את האזור הממוקד. בהשוואה לסדרת הטיפולים הסטנדרטית, הטיפול החד-פעמי כרוך בפחות תופעות לוואי לעור, וחוסך את הביקור בבית החולים מדי יום במשך שבועות רבים.

במעקב של חמש שנים, שיעור ההישנות המקומית של המחלה בטיפול החד-פעמי דומה לטיפול הסטנדרטי. ראו המחקר.

תוצאות מעקב ארוך טווח (חציון 8.6 שנים) שפורסמו בשנת 2020 הראו כי קרינה תוך ניתוחית וקרינה חיצונית, דומות מבחינת רמת היעילות וההישרדות לאורך זמן.

הטיפול בטכנולוגיה זו מתאים לפרופיל מסוים של חולות סרטן השד: נשים מעל גיל 50, שגודל הגידול שלהן אינו עולה על 2 ס"מ, והגידול חיובי לאסטרוגן. הטיפול מאריך את משך הניתוח. הטכנולוגיה מיושמת במספר מרכזים רפואיים: כרמל, העמק, מאיר, קפלן, סורוקה, בילינסון, שערי צדק' אסותא רמת החייל ואסותא חיפה. נשים המתאימות למאפיינים אלו יכולות לקבל את הטיפול, עם הצגת התחייבות של קופת החולים.

למידע נוסף על תופעות הלוואי ועצות להתמודדות

 

למה לשים לב במהלך הטיפול?

למה לשים לב במהלך הטיפול

הטיפול יינתן לך בדרך כלל באותה שעה של היום בכל פעם, על מנת לאפשר לך להיכנס לשגרה, ועם הזמן תלמדי להכיר את האופן שגופך מגיב. רצוי שתקדישי זמן נוסף מהרגיל למנוחה. במידה שאת נתקלת בהפרעות שינה, הקפידי לדווח על כך לצוות המטפל בך. 

חשוב ביותר שתקדישי תשומת לב מיוחדת לעורך במהלך תקופת הטיפול:

הימנעי משימוש בבושם, דיאודורנט, משחות וקרמים באזור הטיפול, אלא אם הומלצו על ידי הצוות המטפל.

התרחצי במים פושרים וסבון עדין, והתנגבי במגבת רכה.

אם את מקבלת הקרנות לאזור בית השחי השיער במקום ינשור, ואין צורך להסירו. במקרה שצמיחת השיער תקינה ותרצי להסירו יש להקפיד שלא לפצוע את העור.

הימנעי מחשיפת האזור המטופל לטמפרטורות קיצוניות (סאונה, בקבוק חם או קרח).

אל תחשפי את האזור המטופל לשמש בעת יציאה, הן בזמן הטיפול וגם לאחריו.

חיכוך או שפשוף עלולים להגביר את תגובת העור וכדאי על כן לשים לב לתחושה בעת לבישת חזייה – אל תלבשי חזייה עם תמיכה מתכתית, חזייה שעשויה מכותנה תעניק לך תחושה נעימה יותר, וייתכן שתעדיפי לוותר על חזייה בכלל, ובמקומה ללבוש גופיית כותנה מתחת לחולצה. 

אם עברת כריתה מלאה של השד יהיה לך נעים יותר לרוב ללבוש את חומר המילוי הרך שהיה בשימוש מיד לאחר הניתוח מאשר את הפרוטזה העשויה סיליקון.

הקפידי על תזונה בריאה ומאוזנת ושתיית נוזלים רבים במהלך הטיפול הרדיותרפי.

 

למה לצפות בעקבות הטיפול

תופעה רגילה לאחר הטיפול תהיה שינוי בתחושת רקמת השד באזור הטיפול הנעשית נוקשה יותר.

חשוב שתדעי שזו תופעה נורמלית ואין סיבה לדאגה. 

תגובות בעור שיתכן והופיעו במהלך הטיפול יחלפו לרוב לאחר שלושה או ארבעה שבועות. הצוות המטפל ינחה אותך איך לטפל בעורך עד לחלוף התופעות. העור עלול להיות יבש ואדמומי בעקבות ההקרנות.

רק לאחר סיום כל הטיפולים (בהתייעצות עם הצוות הרפואי) ניתן להשתמש בקרם לחות (עדיף על בסיס מים) להקל את התחושה. 

תופעת העייפות עלולה להימשך זמן מה לאחר סיום הטיפול אך עם הזמן ובהדרגה תרגישי את השיפור.

אצל נשים מסוימות זה יכול לקחת מספר חודשים.

עם סיום הטיפול תקבלי בדרך כלל לוח זמנים לפגישות מעקב, אך אם בכל שלב שהוא תרגישי חשש מסוים או תבחיני בתופעה חריגה אל תהססי להתקשר עם הצוות המטפל בך. 

 

 

התמודדות עם טיפול קרינתי

לעיתים במהלך או בעקבות הטיפול תרגישי חלשה, עייפה, ובמצב רוח ירוד, אפשר ורצוי ליידע את הצוות המטפל במכון הקרינה. בנוסף כדאי לנסות ולהיעזר בסובבים אותך. אם את חשה צורך לעבד את הדברים ולתת להם מקום, אנו בעמותת אחת מתשע נשמח לספק את הליווי והתמיכה המקצועית באמצעות טיפול רגשי. את מוזמנת לפנות בטל' 03-6021717 או בדוא"ל: callus@onein9.org.il

 

עודכן לאחרונה במרץ 2024