up

אין מוצרים בעגלה

ניתוחים לטיפול בסרטן השד

ניתוחים לטיפול בסרטן השד

ניתוח הוא הטיפול הראשוני הנפוץ ביותר בגידול סרטני בשד. עם זאת, במקרים שבהם ניתן לצמצם את היקף הניתוח על ידי צמצום הגידול בעזרת טיפולים כימותרפיים או הורמונליים ניאו-אדג'ובנטיים (טרום ניתוחיים), יעדיפו למצות את האפשרויות האלה לפני הניתוח.  

את הניתוחים להסרת הגידול ניתן לסווג לשני סוגים עיקריים: כריתה חלקית של השד - ניתוח משמר שד (למפקטומי), וכריתה מלאה של השד (מסטקטומי).

בכל אחד מהניתוחים  יתכן שיהיה צורך להוציא גם חלק או את כל בלוטות הלימפה שנמצאות בבית השחי על מנת לבדוק אם הן נגועות. אחד האמצעים לבדיקה האם הגידול התפשט לבלוטות הלימפה הוא טכניקת "בלוטת הזקיף"

 

לא קל להתמודד עם הרעיון של כריתה חלקית, אובדן אחד מהשדיים, או שניהם.

צער, תסכול, תחושת אובדן – כל רגש לגיטימי, כמו גם הרצון לפעול ולעשות משהו לשיפור המצב. 

אצל חלק גדול מהנשים, השדיים משפיעים על הדימוי העצמי שלהן ועל ההרגשה שלהן לגבי מיניותן.

ככל שהזמן יעבור, גם רגשות אלו יעברו שינוי הדרגתי ויכולת ההתמודדת עם דימוי הגוף החדש תעלה.

 

חשוב שתקבלי את ההחלטות בנושא על בסיס מידע מקיף, תוך שקילת הסיכונים והסיכויים והבנה של מכלול התהליך. 

ריכזנו בשבילך את כל מה שאת צריכה לדעת.

איזה ניתוח נכון לך

ההחלטה לגבי סוג הניתוח היא ההחלטה המשמעותית הראשונה בסדרה ארוכה של החלטות שיהיה עלייך לקבל במהלך הטיפול וההחלמה. לפני קבלת ההחלטה חשוב שיהיה לך את כל המידע הדרוש על כל אחד מסוגי הניתוח המוצעים לך, ועל ההשלכות שיהיו לו על חייך בעתיד.

במקרים רבים של סרטן שד ראשוני מקובל לבצע ניתוח למפקטומי – ניתוח משמר שד.

בהמשך, כהשלמה לניתוח, ייתכן שתקבלי גם הקרנות וטיפולים תרופתיים על מנת לוודא שכל התאים הסרטניים באזור חוסלו.

 

מחקרים הוכיחו ששיעור ההחלמה לטווח הארוך אינו מושפע מסוג הניתוח שמבוצע (כריתה מלאה או כריתה חלקית) וכיום, במידה שמצב הגידול מאפשר זאת, ניתוח משמר שד המלווה בהקרנות ובטיפולים תרופתיים היא בדרך כלל האפשרות המועדפת, לפי ה-ACS. 

 

אם הכירורג ימליץ על כריתה מלאה יהיו לכך בוודאי סיבות רפואיות, וחשוב שתבקשי ממנו הסבר מלא.

הנחת היסוד היא שהמנתח יפעל להשגת התוצאות הקוסמטיות הטובות ביותר מבלי לפגוע בסיכוי של הוצאת הגידול כולו. 

ההחלטה לגבי כריתה חלקית תתבסס על סוג הגידול, גודלו, מיקומו בתוך השד עד כמה יהיה צורך להסיר את הרקמה העוטפת אותו וגודל שדייך.

כריתה מלאה תועדף לרוב במקרים בהם הגידול נמצא במרכז השד או ישירות מאחורי הפטמה, השד קטן וכריתה חלקית תגרום לעיוות, ישנם מספר מוקדי סרטן או מוקדים טרום-סרטניים בשד, או אם את מעדיפה כריתה מלאה.

 

לאחר הניתוח

ניתוח כריתה חלקית אינו נחשב לניתוח מסוכן.

יחד עם זאת – כמו לגבי כל הליך רפואי צפוי – חשוב שתכירי את הסיכונים הכרוכים ואת תופעות הלוואי העלולות להתעורר. הסיכונים ותופעות הלוואי הצפויים במקרה של ניתוח משמר שד תלויים בעיקר בגודל הגוש שהוצא.

 

החתך בשד אינו גורם לבעיות בדרך כלל. תיתכן אבדן תחושה באזור החתך, מה שאינו צפוי להשתנות עם הזמן גם לא לאחר תקופה ארוכה. כמו כן יתכן שצורת השד וגודלו לאחר הכריתה יהיו שונים מאלה של השד השני. במקרה שיש צורך להסיר חלק גדול יחסית מהשד, כדאי להתייעץ עם מנתח.ת פלסטי.ת שיכול לעבוד במקביל לכירורג.ית באותו ניתוח. 

ניתן לבצע ניתוח שחזור לתיקון השד המנותח גם במועד מאוחר יותר. אם שדייך היו גדולים מלכתחילה, ייתכן שתרצי לבצע הקטנה של השד השני, וגם זה אפשרי. או במהלך הניתוח להוצאת הגידול או אחריו. 

 

חשוב מאד שתפעילי את היד כדי למנוע היווצרות נוקשות. הדרכה לביצוע התרגילים תינתן לך על ידי פיזיותרפיסט.ית עוד במהלך השהות בבית החולים לאחר הניתוח. התרגילים יותאמו לך אישית וחשוב להקפיד לבצעם על מנת להבטיח מתיחה של הצלקת, תנועה חופשית של הכתף ושל הזרוע ושמירה על זקיפות הגוף. חשוב שתדאגי לקבל מהפיזיותרפיסט.ית או מהאחות בבית החולים הנחיות אישיות ומפורטות לתרגילים המומלצים לביצוע גם לאחר השחרור מבית החולים . 

הקפידי על ביצוע התרגילים באיטיות, מספר פעמים ביום למשך זמן קצר, והימנעי מלעבור את נקודת הכאב. במידה ותרגישי צורך בכך אנחנו ממליצות לפנות לעזרה מקצועית בביצוע התרגילים.

 

זיהוי השוליים בניתוח – הוצאת הגידול בשלמותו

בניתוחי כריתה חלקית נשלח הגידול והרקמה שסביבו  לבדיקה פתולוגית כדי לוודא שלא נותרו תאים סרטניים בשוליה. במידה שיתגלה שנותרו תאים כאלה (שוליים חיוביים, כלומר שוליים "לא נקיים") תופני לניתוח חוזר להוצאת כל הרקמות הנגועות, זמן קצר לאחר הניתוח הראשון.

הצוות הרפואי אמור ליידע אותך על האפשרות שיידרש ניתוח חוזר אם יימצאו שוליים חיוביים לאחר הניתוח. ניתוח חוזר כתוצאה מגילוי שוליים חיוביים נדרש בכ-23% מניתוחי הכריתה החלקית. למחקר בנושא.

 

חשוב לאתר את השוליים החיוביים מכיוון שמחקרים מראים קשר בין שוליים חיוביים שלא נותחו פעם שנייה לבין חזרה מקומית של המחלה.

 

קרינה תוך ניתוחית

טיפול קרינה חד-פעמי IORT: טכנולוגיה חדשה, אינטרה-בים (INTRABEAM), מאפשרת הקרנה ממוקדת חד-פעמית במהלך ניתוח כריתה חלקית של השד (הקרנה תוך ניתוחית). מכשיר קרינה ממוזער מוחדר לחתך במהלך הניתוח, לאחר הוצאת הגידול, ומקרין את האזור הממוקד. בהשוואה לסדרת הטיפולים הסטנדרטית, הטיפול החד-פעמי כרוך בפחות תופעות לוואי לעור, וחוסך את הביקור בבית החולים מדי יום במשך שבועות רבים. 

 

הטיפול בטכנולוגיה זו מתאים לפרופיל מסוים של חולות סרטן השד: נשים מעל גיל 50, עם ממצא בודד, שאינו עולה על 2 ס"מ, והגידול חיובי לאסטרוגן. הטיפול מאריך את משך הניתוח.

הטכנולוגיה מיושמת במספר מרכזים רפואיים: כרמל, העמק, מאיר, קפלן, סורוקה, בילינסון, אסותא רמת החייל ואסותא חיפה. נשים המתאימות למאפיינים אלו יכולות לקבל את הטיפול עם הצגת התחייבות של קופת החולים.

 

כריתה מלאה

יש להבחין בין כמה מושגים:

  • כריתה מלאה טוטאלית – כיום בניתוח זה לא מסירים את כל רקמת השד אלא רק את מקסימום הרקמה שניתן להסיר.
  • כריתה רדיקלית מותאמת (modified radical mastectomy) – זו השיטה הנפוצה ביותר כיום לביצוע מסטקטומי. בה מסירים את כל השד וכן בלוטות לימפה בדרגה I ו-II (מתוך III) מבית השחי.
  • כריתה מלאה רדיקלית – בה מוציאים גם את שריר בית החזה, ניתוח זה אינו נפוץ כיום מכיוון שנגרם עיוות קשה של הגוף ולא הוכח שהוא משפר את סיכויי ההחלמה מהמחלה.
  • ניתוח משמר פטמה (NSM) – כריתה של השד תוך שימור הפטמה והעטרה (מתאים במקרים מסוימים ותלוי במיקום הגידול, גודלו, גודל השדיים וגורמים נוספים) – למחקר המראה את בטיחות הניתוחים.

במה כרוך הניתוח

רקמת השד מתפרשת בין עצם הבריח עד האזור התחתון של הצלעות, ומעצם בית החזה עד לשריר שמאחורי בית השחי. הניתוח מתחיל עם חתך אליפטי במרכז השד באזור הפטמה וממשיך בהסרת מירב רקמת השד מתחת לעור עד לעצם הבריח, עצם החזה, הצלעות, והשריר שמאחורי בית השחי, כל זאת תוך השארת השריר במקומו. במהלך הניתוח ובמקרה הצורך יסיר המנתח גם בלוטות לימפה מבית השחי. הסיכונים הכרוכים בהסרת בלוטות הלימפה הם אבדן תחושה זמנית או ממושכת, דלקת ורידים, התנפחויות ונוקשות בעצם השכם, קיים גם סיכון של התפתחות לימפדמה בעתיד.

 

עם סגירת החתך נוצרת צלקת רוחב שטוחה. בעקבות הניתוח יתכן שיצטברו נוזלים במקום בו היה השד, ועל מנת למנוע זאת מחדירים צינור ניקוז עם נקז בקצה. הנוזל מצטבר בנקז. בהתחלה יהיו בו עקבות דם מהניתוח, ולאחר מכן הוא יהפוך להיות שקוף.

 

במידה שתבחרי לבצע שחזור שד מיידי תוך כדי ניתוח הכריתה, ישתתף בניתוח גם מנתח פלסטי שיתחיל בביצוע השחזור עם השלמת הסרת הרקמה. שחזור שד כלול בסל הבריאות. ברוב המקרים חובשים את החתך בתחבושת עבה המקיפה את הגוף. התחבושת תוחלף לאחר שלושה – ארבעה ימים, כאשר הפרשת הנוזלים תסתיים וניתן יהיה גם לנתק את הנקז.

למידע נוסף על שחזורי שד

 

בעקבות כריתה מלאה

לאחר כריתת שד יש אבדן תחושה באזור מכיוון שבמהלך הניתוח נחתכים העצבים שבאזור. לעתים חוזרת מידה מסוימת של תחושה, שעשויה להיות לא נעימה ולהתבטא בעקצוץ הדומה ל"הירדמות". מוכרת גם תופעת ה"פנטום", תחושה כאילו האיבר שהוסר – השד – עדיין שם. תחושות אלו נעלמות בהדרגה ככל שהגוף מתאים את עצמו למצב החדש.

 

כריתה מלאה גורמת לשינוי באספקת הדם לעור השד. לאחר סגירת החתך יתכן שלא תהיה אספקת דם מספקת למתלה העור המכסה את החתך, העור יגווע וייוצר גלד שינשור לאחר החלמת הפצע.

לפעמים, לאחר שמנתקים את הנקז, ממשיכים נוזלים להצטבר מתחת לצלקת. המקום עשוי להתנפח או להשמיע רעשי "פכפוך". ברוב המקרים יתנדפו נוזלים אלו מעצמם, אך במידה שמדובר בכמות גדולה יתכן שיהיה צורך לבצע ניקוז.

 

חשוב מאד שתפעילי את היד כדי למנוע היווצרות נוקשות. הדרכה לביצוע התרגילים תינתן לך על ידי פיזיותרפיסט.ית עוד במהלך השהות בבית החולים לאחר הניתוח. התרגילים יותאמו לך אישית וחשוב להקפיד לבצעם על מנת להבטיח מתיחה של הצלקת, תנועה חופשית של הכתף ושל הזרוע ושמירה על זקיפות הגוף. חשוב שתדאגי לקבל מהפיזיותרפיסט.ית או מהאחות בבית החולים הנחיות אישיות ומפורטות לתרגילים המומלצים לביצוע גם לאחר השחרור מבית החולים . 

הקפידי על ביצוע התרגילים באיטיות, מספר פעמים ביום למשך זמן קצר, והימנעי מלעבור את נקודת הכאב. במידה ותרגישי צורך בכך אנחנו ממליצות לפנות לעזרה מקצועית בביצוע התרגילים.

 

צלקות

צלקות הן תוצאה בלתי נמנעת של חתכים וניתוחים. מראה הצלקת תלוי לא רק בהיקף הניתוח אלא גם בסוג העור שלך, צבעו, גודל השד, סוג הניתוח ומהלך ההחלמה שלך. בקשי מהרופא.ה להראות לך צילומים של תוצאות ניתוחים דומים שבוצעו אצל נשים אחרות. 

 

חשוב שתדעי שלאחר מסטקטומי לוקח כשנה עד שהחתך מגליד לחלוטין ובמהלך תקופה זו קשה לדעת אם בעיה שמתעוררת היא זמנית או שמדובר בתופעה קבועה, ולכן חשוב להיות עירנית. 

חשוב שתזכרי שקיימת אפשרות לשלב מנתח פלסטי בניתוח ולתקן את מראה הצלקת בניתוח פלסטי בשלב מאוחר יותר.

 

בכל מקרה כדאי לשוחח על כל בעיה עם המנתח.ת, ולזכור שאת לא חייבת לחכות שנה שלמה אם תרצי לבצע ניתוח נוסף לתיקון. הצלקת עלולה להיות מוגבהת, כאילו מלאה בעודפי עור – מה שנקרא "צלקת קלויד". הנטייה להיווצרותה היא כנראה תורשתית ולא ניתן לעשות הרבה נגד התופעה. מנתח פלסטי יכול לתקן את מראה הצלקת.

ניתן לשאול את המנתח.ת הפלסטי.ת או מרפאה בעיסוק גם לגבי יריעות סיליקון לשיפור מראה הצלקת (לאחר שהפצע התאחה, אולם כאשר הצלקת עדיין פעילה).

 

ניתוח במקרה של גידול לא פולשני

למרות ש DCIS הינו שלב אפס של המחלה, ואינו מוגדר סרטני, לגידול סרטני לא פולשני (in situ) יש פוטנציאל להפוך במשך הזמן לגידול פולשני ( על פי מחקרים כ 10%-50% מהמקרים צפויים להפוך סרטניים) יחד עם זאת, עדיין לא ניתן לצפות איזה גידול אכן יהפוך לסרטני ואיזה לא. מה שכן ידוע הוא שאם מסירים את כל רקמת השד (כמו במסטקטומי) הסיכוי להחלמה גבוה ביותר ועומד על 98%  והסיכוי לחזרת הגידול קטן ביותר. 

תופעות אפשריות לאחר הניתוח

התופעות המתוארות בהמשך לא יופיעו אצל כל אחת, בוודאי לא כולן, אבל חשוב שתדעי מה יכול לקרות.

זיהום הפצע

זיהום מקום הפצע עלול להופיע מספר ימים לאחר הניתוח או בכל זמן עד שהפצע מגליד, תהליך שאורך בדרך כלל כשבועיים עד שלושה. סימנים לזיהום יכולים להיות רגישות, נפיחות או חום במקום הפצע, , אדמומיות סביב הפצע, הפרשה מן הפצע, או תחושה כללית לא טובה, לעתים מלווה בחום. אם את מבחינה באחד או יותר מהסימפטומים הללו פני מיד לרופא שירשום לך כנראה מנת אנטיביוטיקה לטיפול בדלקת ולהקלת תחושת אי הנוחות.

המטומה

הצטברות דם ברקמות המקיפות את מקום הפצע עלולה לגרום לנפיחות, התקשות ואי נוחות. זו תופעה רגילה בעקבות ניתוח ובדרך כלל היא נעלמת עם הזמן. במקרים של אי נוחות רבה יכול הרופא לשאוב את הדם שהצטבר בעזרת מזרק. המטומה בשד הנגרמת לאחר חבלה או לאחר ניתוח מורגשת כגוש. כמו במקרים של גושים אחרים בשד חשוב ביותר שתבדקי ותוודאי שאכן מדובר בהמטומה ולא בסימפטום של בעיה רצינית יותר.

נפיחות

תופעה מקובלת לאחר כל ניתוח. הנפיחות עלולה להשפיע על החזה, קיר החזה, הכתף והזרוע. היא חלק מתהליך הריפוי הטבעי, ובהתאם לכך היא תלך ותפחת כשישה שבועות לאחר הניתוח. לבישת חזייה תומכת או תחבושת המקיפה את החזה והגב ביום ובלילה יכולה להקל על תחושת הכובד ואי הנוחות. אם הנפיחות נמשכת יותר משישה שבועות לאחר הניתוח, ובמיוחד אם הוסרו גם חלק מבלוטות הלימפה שלך, כדאי שתתייעצי עם הרופא המטפל שעשוי להמליץ על פנייה לפיזיותרפיסטית מומחית לניקוז לימפטי.

סרומה

אצל נשים שעברו כריתה של בלוטות הלימפה רווחת תחושת מלאות מתחת לזרוע, המתוארת לעתים כהימצאות "כדור בבית השחי". תופעה זו נובעת מהצטברות נוזל הנקרא seroma, שבסופו של דבר נספג מחדש בגוף. אם את סובלת מאי נוחות רבה ניתן לבצע שאיבה של הנוזל באמצעות מזרק. לעתים יש לחזור על הפעולה מספר פעמים בגלל הישנות התופעה.

כאבים

בדרך כלל אין לצפות לכאב בשד במשך החודשים הראשונים שלאחר הניתוח.

כאב ואי נוחות, במיוחד בבית השחי ובמהלך השימוש בזרוע, עלולים להופיע במקרים שבהם הוסרו גם בלוטות הלימפה. טיפול פיזיותרפיה או שימוש במשככי כאבים על פי המלצת הצוות המטפל בך יעזור להקלת הכאב. 

במידה שאת חשה כאב רב במהלך השימוש בכתף, או לא מצליחה לבצע תנועות  הקשורות בה (כמו רכיסת חזייה מאחור)  יתכן שאת סובלת מתופעה של "כתף נוקשה". כדאי שתלמדי מספר תרגילי פיזיותרפיה שתוכלי לבצע לבד, כך שתוכלי להיעזר בהם להפחתת הכאב ולהחזרת כושר התנועה לכתף.

יתכן שתחושי כאב שיורגש כמו חבל מתוח שיורד מבית השחי דרך הזרוע העליונה ועד לגב היד. תופעה זו נקראת cording והיא נגרמת בגלל התקשות כלי הלימפה. התופעה עלולה להופיע כשישה עד שמונה שבועות לאחר הניתוח או אפילו מספר חדשים לאחריו. היא עלולה לקרות יותר מפעם אחת ומטפלים בה בעזרת אנטיביוטיקה ותרגילי פיזיותרפיה. עם הזמן התופעה בדרך כלל נעלמת.

שינויים בתחושה

אם בלוטות הלימפה שלך הוסרו, יתכן שתרגישי שינויים או אפילו אבדן התחושה לאורך החלק הפנימי של הזרוע העליונה. תופעה זו מתרחשת בגלל פגיעה בעצבים העוברים דרך בית השחי. אם עברת ניתוח כריתה מלאה את עלולה להבחין בתופעות דומות גם באזור השד.

הסימפטומים הם זמניים בדרך כלל, ועם הזמן (כשלושה חדשים לאחר הניתוח) הם משתפרים או נעלמים. קיימים מקרים נדירים שהשינויים בתחושה בזרוע העליונה נשארים. אם את מוטרדת מהסימפטומים שוחחי על כך עם הצוות המטפל שעשוי להציע טיפולים נוספים.

התמודדות נפשית

ניתוח שד משפיע עלייך ועל סביבתך בדרכים שונות, ויתכן שתבחיני גם בתופעות שלא תוארו כאן. 

דברי על כך עם הצוות המטפל בך כדי שיוכל להציע פתרונות מתאימים. 

ההתאוששות הנפשית מניתוח שד עלולה לקחת זמן רב וכל אחת עוברת את התהליך בקצב שלה. 

 

אל תדאגי אם את מגיבה בצורה שונה מזו שמגיבות נשים אחרות במצב דומה. 

זכרי שגם עייפות הנמשכת לאורך זמן גורמת לירידה ביכולת ההתמודדות הנפשית.

ברגעים שבהם את מרגישה בודדה וקשה לך להתמודד, חשוב שתזכרי שאת לא לבד.

שתפי את משפחתך כדי שיוכלו לתמוך בך. גם שיחה עם הצוות המטפל בך עשויה לעזור.

 

ואת כמובן יכולה לפנות אלינו בכל שאלה והתייעצות: 03-60217171-800-363-400 | callus@onein9.org.il

 

 

עודכן לאחרונה במרץ 2024