תם ולא נשלם
2024 תיכף מסתיימת, ובכל כך הרבה רמות מתחשק לי להגיד "וטוב שכך". מתוך תקווה עמוקה ש-2025 תהיה אחרת, שכולן וכולם יחזרו כל אחד למקומו ושיהיה שקט.
2024 הייתה שנה קשה. מכאיבה ומערערת. שנה שבמהלכה בכל פעם ששאלתי או נשאלתי מה שלומי, מצאתי את עצמי, כמו רבים אחרים, חשה צורך להתנצל על ההבדל בין האישי ללאומי, או כמו שכתבה לי חברה השבוע: "אני ממש בסדר למרות שזה מרגיש ששום דבר לא בסדר".
כשהתיישבתי לכתוב את סיכום השנה מתוך עיניה של מנכ"לית העמותה, הבנתי שבספירה שלי שנת 2024 מנתה 15 חודשים. היא התחילה בשבעה באוקטובר ומאז היא נמשכת.
בתוך אי הסדר שמסביב, אחת מתשע הייתה ממש בסדר.
נשות הצוות המופלאות שלי - ביניהן אחת צפונית, שנייה עם בן בסדיר ושלישית עם בן זוג במילואים וארבעה ילדים בבית - לא רק החזיקו מעמד, אלא גם החזיקו לא מעט נשים שמתמודדות עם סרטן שד. אני מקווה שבמהלך השנה הצלנו נפש אחת לפחות בעקבות הרצאה שגרמה למישהי ללכת להיבדק.
"הסניף הצפוני" שלנו, כמו שאנחנו קוראות לו בחיבה – שכלל רכזת ליווי ותמיכה וארבע סטודנטיות ממכללת תל חי - תמך וליווה את המתמודדות שפונו מבתיהן והעלה מודעות לחשיבות הגילוי המוקדם בקרב המפונות הבריאות.
התגייסותה המרשימה של החברה האזרחית, שתרמה ועזרה איפה שרק אפשר היה, הסיטה קצת את תשומת הלב מאיתנו. עם זאת, כשיצאנו בחודש מרץ, בסמוך ליום האישה הבינלאומי, בקמפיין גיוס תרומות תחת הכותרת "צו 9", אנשים רבים פתחו את הלב ואת הארנק כדי שנוכל להמשיך להגן על הנשים שהתגלו במלוא תפארתן גם בחזית וגם בעורף. ביקשנו תרומה של 9 שקלים, מתוך הנחה שכל אחת ואחד יכולים להעניק 9 ₪ וכדי שיחד נעשה אימפקט משמעותי להעלאת מודעות לגילוי מוקדם ולהציל חיים.
והיה עוד 9 אחד. ב 1.9, כמתבקש מעמותה ששמה אחת מתשע, השקנו את חודש המודעות הישראלי לסרטן השד. בעקבות השבעה באוקטובר והמלחמה שעדיין לא די לה הרגשנו שאוקטובר שלנו כבר לא יהיה ורוד. מבחינתנו זו התחלה של מסורת. העולם ימשיך להעלות מודעות באוקטובר. אנחנו גאות בכך שבארץ הצלחנו לסחוף אחרינו לא מעט מעט ארגונים ועמותות שהצטרפו למהלך והתחילו לפרסם מיד אחרינו.
את האימפקט הגדלנו השנה גם בזכות הקמתה של ועדה מדעית מייעצת, לראשונה מזה שלושים שנות קיומה של העמותה. הוועדה, בראשותה של פרופ' רינת ירושלמי, מונה 21 חברות וחברים, ומייצגת את כל תחומי העניין והעיסוק שלנו: אונקולוגיה, רדיולוגיה, כירורגיה, פיזיותרפיה, תזונה, כאב, סיעוד, רפואה משלימה, פריון והחלמה. הוועדה המדעית המייעצת תסייע לעמותה לדייק ולגבש ראייה מערכתית בקביעת מדיניות לקידום גילוי מוקדם ומענה של המערכת הציבורית עבור חולות ומחלימות סרטן השד.
הצלחנו השנה להשיק גם אתר חדש, שהפך יפהפה מבלי לוותר על העומק, גם פודקאסט לנשים מתמודדות, גם קהילת מחלימות בפייסבוק וגם סקר צרכים שאין עליהם מענה מספק למתמודדות ומחלימות מסרטן שד שמספר המשיבות עליו עלה על ציפיותינו. חילקנו קלסרי ניהול מחלה למספר מרכזים רפואיים מובילים והתחלנו פיילוט להעלאת מודעות לחשיבות הגילוי המוקדם בקרב נשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית בשיתוף קרן שלם.
אני מקווה שהמספרים המופיעים בניוזלטר הזה מדברים בעד עצמם. חשוב לי להדגיש את הנשים המצוינות שמאפשרות את המספרים האלה: המתנדבות של אחת מתשע. הנשים שעושות את ההבדל!
העובדה שהצלחנו השנה לדבר על גילוי מוקדם עם כעשרים נשים ביום, חמש מאות בחודש, התאפשרה בזכות המתנדבות המחלימות שמספרות את סיפורן האישי פעם אחר פעם - ובכל פעם בהתרגשות כמו בפעם הראשונה – כדי להציל חיים. מתנדבות "לצידך", המחלימות נותנות התקווה שמלוות את המתמודדות, עשו גם הן עבודת קודש, חלקן תוך כדי ירידה תכופה מדי למקלטים ודאגה מתמשכת ליקיריהן.
ויש קבוצה נוספת של מתנדבות, עשר נשים שאני חייבת להן תודה עמוקה – חברות הוועד המנהל של העמותה – שמלוות, תומכות ומאפשרות את כל העשייה הענפה הזו.
אני נפרדת משנת 2024 בסיפוק מהול בעצב, וכבר מפשילה שרוולים לקראת השנה הבאה.
שלכן ושלכם,
טלי רוזין
דצמבר 2024