סירוב לטיפול הורמונלי בסרטן השד: מה שאת צריכה לדעת
עבור נשים רבות, השאלה היא: האם אני נשארת עם טיפול הורמונלי ונהנית מיתרונותיו, או מפסיקה את הטיפול ההורמונלי מרוויחה הקלה מתופעות לוואי?
אבל המציאות איננה שחור-לבן: יש דרכים לשפר את איכות החיים שלך תוך כדי טיפול הורמונלי, והבנת הסיכון האישי שלך יכול לעזור לך ולרופא שלך לבצע שינויים שיעזרו לך למצוא את האיזון הנכון.
למה לצפות אם את מפסיקה טיפול הורמונלי
טיפול הורמונלי הוא בדרך כלל טיפול ארוך טווח, והוא יעיל ביותר כאשר נלקח כפי שנקבע.
מחקרים מראים כי אי נטילת טיפול הורמונלי כפי שנקבע (נטילת מינון נמוך ממה שנקבע, דילוג על מינונים, עצירה מוקדמת, אי התחלת טיפול) יכול לשים אותך בסיכון גבוה יותר להישנות סרטן השד, התקדמות המחלה למחלה גרורתית או מוות הקשור לסרטן.
עם זאת, רמת הסיכון אינה זהה עבור כולן. זה משתנה בהתאם לאבחנה האישית, גיל, וגורמים אחרים.
סיכון להישנות סרטן השד ללא טיפול הורמונלי
מחקרים שכללו מספר רב של נשים שאובחנו עם סרטן שד חיובי לקולטני הורמונים בשלב מוקדם, מצאו כי אי נטילת טיפול הורמונלי כפי שנקבע מעלה את הסיכון להישנות המחלה. לדוגמה:
מחקר שפורסם בשנת 2016 מצא כי נשים לאחר גיל המעבר שהפסיקו את הטיפול ההורמונלי מוקדם היו בסיכון גבוה ב -35% עד 56% להישנות מאשר אלו שלא הפסיקו לקחת את התרופה מוקדם.
מחקר שפורסם בשנת 2021 מצא כי נשים לפני גיל המעבר שהפסיקו את הטיפול ההורמונלי בשלב מוקדם היו בסיכון כמעט כפול (20% סיכוי לחזרה מול 11% בנשים שטופלו) להישנות המחלה בהשוואה לנשים שהשלימו את הטיפול המומלץ.
3 טיפים אם את חושבת להפסיק את הטיפול ההורמונלי
קבלת החלטות לגבי טיפול הורמונלי יכולה להיות מסובכת, במיוחד אם את מרגיש שאת צריכה לבחור בין איכות החיים שלך לבין הפחתת הסיכון להישנות המחלה. טיפים אלה יכולים לעזור:
1. נסי לא להניח הנחות
אם עדיין לא התחלת לקחת טיפול הורמונלי, אל תניחי שיהיו לך תופעות לוואי קשות. את יכולה להיות אח מהנשים שסובלות טיפול הורמונלי טוב יחסית.
2. שוחחי עם הרופאה שלך
לפני שאת מסרבת לטיפול הורמונלי או מפסיקה לקחת אותו מוקדם, שוחחי עם הרופא (בדרך כלל האונקולוגית שלך) שרשמה לך את התרופה. שוחחי בפתיחות על חששותיך ותארי את תופעות הלוואי שמטרידות אותך אם התחלת לקחת את התרופה. שאלי על דרכים להפחית תופעות לוואי ואפשרויות טיפול אחרות, כגון שינוי המינון או סוג של תרופות טיפול הורמונלי.
3. שקלי את הסיכון האישי שלך
רופאים רושמים טיפול הורמונלי מכיוון שמחקרים שכללו מספר רב של מטופלות הראו כי בסך הכל, הוא מפחית את הסיכון להישנות המחלה ולמוות מסרטן השד.
שאלי את הרופאה כמה הפחתת סיכון את יכולה לצפות מנטילת טיפול הורמונלי וכמה זמן תצטרכי להמשיך לקחת אותו כדי לקבל תועלת כלשהי. מאפיינים אישים כגון גודל הגידול, רמת התמיינות (GRADE), מספר בלוטות לימפה מעורבות וגיל בעת התחלת הטיפול ההורמונלי משפיעים על רמת הסיכון והתוצאות. [ישנם גם מחשבוני סיכונים מקוונים שיכולים לעזור לך להבין את הסיכון האישי שלך ].
דצמבר 2024