up

אין מוצרים בעגלה

סרטן שד משני בריאות

תאי סרטן יכולים להתפשט לריאות דרך כלי דם ומערכת הלימפה. הם יכולים גם להתפשט דרך בלוטות הלימפה הממוקמות בבית החזה.

 

סימפטומים

במידה שסרטן השד התפשט לריאות, למעטפת הריאות – pleura – ו/או לרווח שביניהן, את עלולה לחוש באחד או יותר מהסימפטומים הבאים:

  • קוצר נשימה – קשיי נשימה המתעוררים גם במאמץ גופני קל או קשיי נשימה פתאומיים עלולים להיות סימפטום של סרטן גרורתי בריאות. במידה שאת חשה באחת מהתופעות הללו, או משתעלת ויורקת דם, פני מיד לקבלת עזרה רפואית. קוצר הנשימה עלול להיגרם על ידי כניסת תאי הסרטן למעטפת הריאות, או למרווח הקיים בין המעטפת והריאות. תאי הסרטן מגבירים את כמות הנוזלים במעטפת ומפריעים להם להיספג. מצב זה משפיע על יכולת הריאות להתרחב ובכך גורם לקשיי נשימה. קוצר נשימה עלול להיגרם גם כאשר תאי הסרטן משתלטים על הריאות ובכך מצמצמים את המקום הנותר לפעילות הנורמלית של הריאות בשאיפת חמצן. ניתן לטפל בקוצר הנשימה באמצעות טיפולים מוכרים נגד סרטן – טיפול הורמונלי וכימותרפיה, ולפעמים גם בניתוח – וכל זאת במטרה לשפר את ההרגשה ואת איכות החיים.
  • שיעול יבש – השיעול היבש עלול להיגרם מגירוי המעברים שבריאות על ידי הסרטן או כתוצאה מריבוי נוזלים במעטפת הריאות.
  • עייפות – העייפות יכולה לנבוע מהסרטן עצמו או מהשפעת הסרטן על מערכת הנשימה .
  • כאבים בחזה – כאבים בחזה עלולים להופיע במידה ומעטפת הריאות מגורה על ידי עודף הנוזלים. זה אינו סימפטום נפוץ של סרטן שד בריאות.
  • מועקה בחזה – תחושה זו יכולה לנבוע מעצם הימצאות הסרטן בתוך או סביב הריאות. יחד עם זאת, כאבים בחזה ותחושת מועקה יכולים לנבוע גם מבעיות בלב. מומלץ לפנות לרופא.ה על מנת לקבוע את מקור הבעיה ואת הסיבה לתחושה.

חשוב להדגיש כי תסמינים אלו לא בהכרח מצביעים על התפשטות המחלה, וכי לא כל אחת תחווה את כל קשת התסמינים המפורטת כאן. לרוב המחלה המפושטת מתגלה באמצעות הדמיה, כמו פט סיטי.

 

טיפול

יתכן שיוצעו לך אחד או יותר מהטיפולים הבאים:

 

ניתוח

נועד להוצאת נוזלים ממעטפת הריאות במקרים שבהם הטיפול ההורמונלי או הכימותרפי לא עזרו. הטכניקות להוצאת הנוזלים ממעטפת הריאות יכולות לכלול:

  • ניקוז ושאיבת הנוזל באמצעות מזרק המוחדר למעטפת –  טיפול זה מקל על קשיי הנשימה של החולה אך ברוב המקרים הנוזלים חוזרים ומצטברים.
  • ניקוז על ידי צינור (tube thoracostomy) – מחדירים צינור דק (אנדוסקופ) לשאיבת הנוזלים ממעטפת הריאות ומשאירים אותו במקום עד שרמת הנוזלים במעטפת יורדת ל-50-100ml ביום. באמצעות הצינור ניתן גם להחדיר תרופות למעטפת במטרה לגרום להתקשות שכבת המעטפת ולמנוע דליפת הנוזלים. התרופות בשימוש נפוץ למטרה זו הן bleomycin , doxycyline.
  • תורסקופיה והצפה עם טאלק – בטיפול זה מחדירים תורקוסקופ (מעין סיב אופטי עם מצלמה) למעטפת הריאות ובאמצעותו יכול המנתח לראות את הנוזלים ואת מצב המעטפת. מנקזים את הנוזלים ומחדירים אבקת טאלק הגורמת להתקשות המעטפת ומונעת את דליפת הנוזלים. יש הוכחות ששיטת טיפול זו יעילה יותר מאשר טיפול בתרופות bleomycin ו- doxycyline.
  • כריתת חלק מהמעטפת (pleurectomy) – שיטה זו כרוכה בכאבים רבים ועל כן לא משתמשים בה אלא במצבים של חוסר ברירה.
  • Pleuro-peritoneal shunting – שיטה נדירה הכרוכה בהחדרת צינורית בין מעטפת הריאות לחלל הבטן כדי לנקז את הנוזלים. הסיכון בשיטה הוא שבדרך זו עלולים תאי הסרטן לחדור לחלל הבטן ולהתפשט שם.

במידה שמדובר בגידול בודד וקטן, ובמקרים נדירים, יתכן גם שיוצע ניתוח להסרת הגידול הסרטני מהריאות.

 

טיפולי הרפיה

לטיפול בקשיי נשימה ולהקלת כאבים.

 

הקלת הכאבים

באמצעות תרופות וטיפולים משלימים שונים.

 

התמודדות עם מחלה גרורתית לריאות

את לא לבד ואת לא צריכה לעבור את זה לבד.

אם את מרגישה צורך לדבר עם מישהו.י תוכלי לפנות לקבלת סיוע מאנשי מקצוע (עובד.ת סוציאלי.ת, פסיכולוג.ית).

 

בנוסף, אנחנו מפעילות מרחב פתוח המיועד לנשים עם סרטן שד גרורתי, שם תוכלי לשוחח עם נשים שעוברות חוויות דומות.

להצטרפות למרחב הפתוח שלנו תוכלי ליצור קשר עם רכזות הטיפול בעמותה בטלפון 03-6021717 שלוחה 1 או בדוא"ל callus@onein9.org.il או להירשם באתר – הצטרפות למרחב פתוח לנשים המתמודדות עם סרטן שד גרורתי