נבלבין
וינורלבין Navelbine, Vinorelbine
נבלבין היא תרופה כימותרפית המשמשת לטיפול בסרטן שד, וכן בסוגי סרטן נוספים (בעיקר סרטן ריאות מסוג NSCLC). נבלבין ניתנת כתרופה בודדת ולעתים גם כטיפול משולב עם תרופות כימותרפיות אחרות או עם הרספטין.
הנבלבין שייכת למשפחת ה-vinca alkaloids, ומופקת מעלים של צמח ממשפחת ה-vinca. החומר המופק מונע יצירת מיקרוטובולי, החשוב לחלוקת התא הסרטני. במחקרים קליניים נמצא כי נבלבין מקטינה את הגידול ואף מאריכה חיים. הזיקה של נבלבין לתאי העצב נמוכה, לכן היא גורמת למעט מאוד תופעות לוואי עצביות.
נבלבין קיימת בשתי צורות מתן:
נבלבין אורל – קפסולת ג'ל רכה לבליעה.
נבלבין IV – תמיסה למתן בעירוי תוך ורידי.
התרופה נבלבין, הן התמיסה והן הקפסולות, כלולה בסל הבריאות בישראל לטיפול בסרטן שד מתקדם (גרורתי) ולטיפול בסרטן ריאה מסוג NSCLC.
היעילות בטיפול בקפסולות זהה לטיפול בעירוי תוך ורידי.
לפני התחלת טיפול בנבלבין חשוב שתעדכני את כל הצוות הרפואי המטפל בך לגבי כל התרופות האחרות שאת נוטלת (כולל תרופות ללא מרשם, ויטמינים ותכשירים על בסיס צמחי). אין להשתמש באספירין ללא אישור מפורש מהרופא המטפל.
כמו כן יש לעדכן את הצוות הרפואי לפני התחלת הטיפול במידה ואת בהריון, היות וטיפול בנבלבין עלול לגרום נזק לעובר. יש להימנע מלהיכנס להריון או להיניק במהלך הטיפול בתרופה, עד לקבלת אישור מהרופא המטפל. מומלץ להשתמש באמצעי מניעה יוצרי חיץ, דוגמת קונדומים.
אופן השימוש בנבלבין אורל
- נבלבין אורל (לנטילה דרך הפה) משווקת בצורת קפסולה ג'לית רכה במינונים של 20 מ"ג ו-30 מ"ג. בכל חפיסה יש קפסולה אחת בלבד. בכל מתן נוטלים בין 4-6 קפסולות, אחת לשבוע או בתדירות אחרת (עם הפסקה ארוכה יותר), בהתאם להוראות הרופא המטפל.
- יש לאחסן את התרופה במקרר בטמפרטורה 2-8 מעלות צלזיוס ולהרחיק מהישג ידם של ילדים.
- יש לבצע ספירת דם בקופ"ח לפני כל נטילת תרופה, לוודא אישור מינון עם אחות אחראית ולעקוב אחר הוראותיה.
- מומלץ ליטול תרופות נוגדות הקאה כשעה לפני נטילת נבלבין אורל ע"פ הנחיות רופא/אחות אחראית. רצוי לאכול ארוחה קלה טרם נטילת התרופה.
- יש לגזור את חפיסת הקפסולה לאורך הקו המקווקו כדי להסיר את הקצה לפתיחה. יש לקלף את שכבת המגן החיצונית וללחוץ בעדינות בגב הקפסולה כדי להוציאה משכבת המגן הפנימית. מומלץ לעשות זאת לתוך כוס.
- אין ליטול קפסולה פגומה. במקרה של קפסולה פגומה או לא מנוצלת יש להחזירה לבית המרקחת ממנו נרכשה או לבית החולים.
- את הקפסולה יש לבלוע עם מים קרים. אין ללעוס, לנשוך או למצוץ את הקפסולה.
- במקרה של מגע של תכולת הקפסולה עם העור, העיניים או הפה יש לשטוף באופן מיידי במי מלח או מי ברז את המקום הנגוע וליצור קשר מיידי עם הרופא המטפל או האחות האחראית.
- יש לדווח באופן מיידי לרופא המטפל או האחות גם על שיעול, כאבי גרון, צריבה בשתן.
אופן השימוש בנבלבין IV בעירוי
נבלבין הניתנת במתן תוך ורידי משווקת בצורת נוזל שקוף הארוז בבקבוק זכוכית (אמפולה). חשוב להקפיד שהעירוי לתוך הווריד יבוצע בידי איש מקצוע בלבד. העירוי נמשך כ-10-6 דקות, פעם בשבוע, או לפי המינון שקבע הרופא המטפל. יש לאחסן את התרופה במקרר (2-8 מעלות צלזיוס) אך לא להקפיאה, ולהיזהר מחשיפת התרופה לאור.
בכל מקרה של נגיעת החומר בעור יש לשטוף מיד במים וסבון. במקרה של חדירת החומר לעיניים יש לשטוף אותן מיד בהרבה מים ולפנות לרופא.
תופעות לוואי
כמו לגבי כל תרופה אחרת חשוב לזכור שלא כל אחת תחווה בהכרח את תופעות הלוואי המתוארות להלן , ושאין כל קשר בין הופעת תופעות לוואי לבין הצלחת הטיפול. הרשימה אינה מקיפה את כל תופעות הלוואי העלולות להתעורר, אחדות מהן נדירות. בכל מקרה יש לפנות לרופא המטפל כאשר מבחינים בתופעה חריגה.
תופעות לוואי שכיחות
- ספירת דם נמוכה (ירידה בכמות כדוריות דם לבנות), הרופא המטפל ימליץ על ביצוע ספירת דם לפני כל מתן של נבלבין
- בחילות ו/או הקאות
- כאבי שרירים
- עצירות
תופעות לוואי שכיחות פחות
- כאב במקום החדרת התרופה (רק בטיפול בעירוי)
- אנמיה
- תחושת נימול באצבעות הידיים והרגליים
- שלשולים
- נשירת שיער מועטה ביותר
- תגובה אלרגית (פריחה בעור; סומק בפנים; כאב ראש ו/או סחרחורת; קוצר נשימה; חרדה)
- נזילת נבלבין – החומר הכימי המרכיב את התרופה נחשב לחומר שלפוחיתי (vesicular) העלול לגרום נזק משמעותי לרקמות ולהיווצרות שלפוחיות במידה והוא דולף מן הווריד. סימני דליפה יכולים להתבטא בעקצוץ או צריבה סביב אזור ההחדרה לווריד או באדמומיות או נפיחות באותו אזור במהלך מתן התרופה (רק בטיפול בעירוי)
- רמה נמוכה של טסיות דם
- נבלבין עלולה לגרום לשינויים בתפקוד הכבד. אי לכך יש להקפיד על מעקב רפואי צמוד ולדווח לרופא המטפל מיד אם את חשה בכאבי בטן, אם השתן הופך להיות כהה או אם עורך ועינייך מצהיבים
מתי מומלץ לפנות לרופא המטפל
במידה וחום גופך עולה על 38 מעלות צלזיוס, או שאת חשה צמרמורות מומלץ לפנות מיד לרופא המטפל היות ואלו הם פעמים רבות סימנים לדלקות. להלן מתוארות תופעות אשר אינן מעידות בהכרח על מצב חירום, אבל מומלץ להיוועץ ברופא המטפל תוך 24 שעות מאז שהבחנת בהן:
- בחילה שאינה מגיבה לתרופות ומונעת אפשרות אכילה
- 5–4 הקאות במהלך 24 שעות
- דימום חריג או היווצרות חבורות על הגוף
- צואה כהה או הימצאות דם בצואה או בשתן
- עצירות
- שלשולים (4-6 יציאות במהלך 24 שעות)
- פצעים בפה או על השפתיים
איך ניתן להקל את ההתמודדות עם תופעות הלוואי
- הניחי רטייה חמה על מקום העירוי במידה ואת חשה שם בכאב או שיש שם נפיחות ו/או אודם
- חשוב לשמור על פעולת מעיים תקינה. במקרה הצורך יוכל הרופא המטפל לרשום לך שימוש בתכשיר מרכך על מנת למנוע עצירויות
- במקרה של שלשולים (יותר מ-3-5 יציאות ביום) הגבירי את צריכת הנוזלים ודווחי על כך לצוות המטפל.
- על מנת למנוע עצירויות והתייבשות הקפידי על שתיית נוזלים רבים (לפחות 2-3 ליטר ביום) ועל תזונה בריאה, אלא אם נאמר לך שעליך להגביל את צריכת הנוזלים.
- על מנת להימנע מזיהומים ודלקות רצוי להתרחק מריכוזי אנשים או מאנשים מצוננים. יש לדווח לצוות המטפל בכל מקרה של הופעת חום או סימני זיהום כלשהו.
- הקפידי לרחוץ את ידיך לעתים קרובות.
- כדי להקל על הבחילות השתמשי בתרופות המיועדות לך שירשום לך הרופא, ואכלי כמויות קטנות לעתים קרובות.
עודכן לאחרונה בנובמבר 2010
מקורות
Mediline
הבהרה
אין לראות בתכנים המופיעים בעמוד זה משום המלצה ו/או חוות דעת רפואית על שימוש בתרופה.
לפני כל שימוש בתרופה, יש להתייעץ ברופא או גורם מקצועי אחר ולעיין בעלון הצרכן. יש לפעול רק על-פי ההנחיות.