סרטן שד והריון
אילו שינויים חלים בשדיים בזמן הריון
רוב הגושים והשינויים המדאיגים המאובחנים בשד במהלך הריון מתגלים כשפירים (לא ממאירים). השינויים נגרמים על ידי אותם תהליכים הקיימים גם אצל נשים שאינן הרות, או על ידי תהליכים שפירים הקיימים רק במקרים של הריון או הנקה.
יחד עם זאת, התהליכים ההורמונליים המתרחשים במהלך הריון או הנקה עלולים להשפיע על התפתחות גידולים הרגישים לאסטרוגן. בין הגידולים השפירים המתפתחים לעתים במהלך הריון והנקה ניתן למנות ציסטות, גלקטוצילים (ציסטות מלאות חלב galactoceles), פיברואדנומים (גידול שפיר מוצק ועגול רווח ביותר fibroadenomas) שעשוי לגדול במהלך ההריון בגלל הפעילות ההורמונלית המוגברת, ו-breast infractions (אזור בו הרקמה גוועת בגלל אספקת דם לקויה).
תחושת השד וגודלו משתנים במהלך ההיריון, ובמיוחד במחציתו הראשונה. הורמון הפרולקטין המיוצר על ידי בלוטת יתרת המוח מביא לגידול רקמות השדיים ומגרה את יצור החלב, וככל שההיריון מתקדם, השדיים הופכים מוצקים ובולטים יותר כהכנה להנקה.
כיצד מאבחנים סרטן שד במהלך הריון והנקה?
הבעיה העיקרית באבחון סרטן שד במהלך הריון היא החשש לאבחון מאוחר, כאשר הסרטן כבר בשלב התפשטות מתקדם. ניתן למנוע מצב כזה במידה מסוימת על ידי ביצוע בדיקות שגרתיות במהלך ההיריון ולאחר מכן גם בתקופת ההנקה.
מיד עם תחילת ההיריון, לפני שהשדיים גדלים ועוברים תהליכי שינויים האופייניים להריון, חשוב שהרופא שלך יעשה בדיקה ידנית מקיפה. למרות שבמהלך ההיריון קשה להעריך שינויים בשדיים, כדאי שתקפידי לבצע בדיקה עצמית חודשית, ובמקרה הצורך היעזרי באחות. סרטן שד יכול להתפרץ גם במהלך הריון. השוואת מספר המקרים שאובחנו אצל נשים באותה קבוצת גיל מראה על שכיחות גבוהה יותר של המחלה אצל נשים הרות מאשר אצל נשים שאינן הרות. סטטיסטית מדובר באחת מתוך 3,000 עד אחת מ-10,000 מכלל הנשים ההרות.
מקרי סרטן שד רבים יותר מאובחנים אצל נשים שדחו את כניסתן להריון לשנות ה-30 המאוחרות או לתחילת שנות ה-40 לחייהן.
בשל החשש לפגיעה בעובר לא מקובל להיעזר באמצעי אבחון הכרוכים בהקרנות – ממוגרפיה. השינויים החלים ברקמת השד במהלך ההיריון מהווים סיבה נוספת לאי השימוש בממוגרפיה כאמצעי לאבחון סרטן שד במהלך הריון. לעומת זאת ניתן לערוך בדיקת אולטרסאונד (הדמייה באמצעות גלי קול) שאינה מסכנת את העובר. צריך לזכור שבדיקת אולטרסאונד יעילה פחות בסריקת משקעי סידן קטנים הנקראים microcalcifications, העלולים להתברר כסימנים ראשוניים של סרטן השד.
במקרים של צורך באבחון במהלך הריון מבצעים גם ביופסיה מהגוש החשוד. כאשר נדרש ניתוח להסרת הגידול הוא מתבצע בהרדמה, כללית או מקומית. את עשויה לקבל תרופות להפסקת פעילות בלוטות החלב לפני הניתוח על מנת להקטין את סכנת הזיהום. יתכנו חבלות בשד לאחר הביופסיה, בגלל אספקת דם מוגברת לשד במהלכה.
אם הגוש החשוד מתגלה במהלך תקופת ההנקה (לאחר הלידה) אסור לדחות את ביצוע בדיקת הממוגרפיה או כל בדיקת הדמיה אחרת. אם את מיניקה תידרשי בדרך כלל לרוקן את השד מחלב (על ידי הנקה או בעזרת משאבה) לפני ביצוע הסריקה על מנת להפחית את הצפיפות דרכה צריכות קרני הרנטגן לחדור ובכך לשפר את איכות התמונה המתקבלת.
הבעיות העיקריות שבהן נתקלים באבחון בתקופת ההנקה נובעות מסיבוכים דלקתיים שונים בשד שמקורם באורגניזמים (Nasopharyngeal) המגיעים דרך מעברי האוויר של התינוק. שד מרוקן מחלב מעודד את ההחלמה היות שניתק הקשר עם מצע התרבית המזינה את הדלקת. מכאן גם נובעת ההמלצה להפסיק את ההנקה כאשר יש דלקת בשד.
כיצד מטפלים בסרטן השד בהריון
צורת הטיפול במקרה של סרטן השד אצל אישה בהריון תיקבע על ידי הצוות המטפל בהתאם לסוג הסרטן ולמידת התפשטותו, ולשלב ההיריון שבו אובחנה המחלה.
ניתוח – היום עומדת בפנייך הבחירה בין כריתה מלאה לבין ניתוח שחזור שד מלווה בהקרנות. אם את בהריון תוצע לך האופציה של ניתוח שיחזור רק במידה והמחלה אובחנה במהלך שלושת החדשים האחרונים של ההיריון, שלב בו ניתן לדחות את ההקרנות עד לאחר לידה. כל ניתוח מתבצע תחת הרדמה כללית והסיכון להפלה כתוצאה מהשפעת ההרדמה נחשב לנמוך.
הקרנות – השימוש בהקרנות במהלך כל שלב בהריון אינו מומלץ, היות שגם מינון נמוך מהווה סכנה לעובר. אם תמצאי מתאימה לניתוח שחזור שד והמחלה מאובחנת במהלך השליש האחרון של ההיריון ניתן יהיה לגרום ללידה מוקדמת (בשבוע ה-30-32) ולדחות את ההקרנות עד לאחר הלידה. כל פעולה צריכה להיות מתואמת גם עם הגינקולוג.ית המטפל.ת בך.
כימותרפיה – כימותרפיה נחשבת כיום לטיפול המקובל אצל נשים הרות שסרטן השד שלהם השפיע על בלוטות הלימפה בבית השחי. במהלך שלושת החודשים הראשונים של ההיריון העובר מתפתח בקצב מהיר, וכימותרפיה במידה וניתנת בשלב זה יכולה לגרום להיווצרות מומים. משום כך, במידה שסרטן השד אובחן אצלך בשליש הראשון של ההיריון וההמלצה היא לטיפול כימותרפי, כדאי שתשקלי את האופציה של הפסקת ההיריון. אם המחלה מאובחנת בשלב מתקדם יותר של ההיריון תיתכן האופציה של גרימת לידה מוקדמת ודחיית הטיפול הכימותרפי עד לאחריה. טיפול כימותרפי במהלך השליש השני והשלישי של ההריון נחשב לבעל סיכון נמוך לעובר וברוב המקרים נולדים תינוקות בריאים.
טמוקסיפן – ידוע רק על מספר קטן של נשים שנעזרו בטמוקסיפן במהלך הריון ומידת הבטיחות של השימוש בתרופה טרם הוכחה. משום כך כדאי שלא תשתמשי בטמוקסיפן עד לאחר הלידה.
האם סרטן השד במהלך הריון עלול להשפיע על העובר
אין הוכחות שסרטן השד במהלך הריון או הנקה עלול לפגוע בהתפתחות העובר ברחם, ובכל מקרה מחלת הסרטן אינה מועברת מהאם לעובר. אין הוכחות לכך שילדים הנולדים לאימהות שחלו בסרטן שד במהלך ההיריון יחלו בסרטן בעתיד.
האם סרטן שד במהלך הריון תוקפני יותר
אין הוכחות חד משמעותיות לכך שסרטן שד במהלך הריון תוקפני יותר מסרטן שד בזמנים רגילים. הסכנה טמונה באבחון מאוחר של המחלה בגלל הקושי לזהות את הסרטן כאשר השד נפוח ומוגדל (כתוצאה מהריון או ההנקה).
הנקה
אם את מקבלת טיפול כימותרפי לאחר הלידה רצוי שתחדלי להיניק מכיוון שהחומרים המרכיבים את התרופה עלולים להגיע לתינוק דרך החלב. אם קיבלת הקרנות לפני ההיריון, סביר להניח שלא תיווצר כמות משמעותית של חלב בשדיים. יחד עם זאת, במקרים שבהם נשים שקיבלו טיפול בהקרנות הצליחו להניק, לא אובחנו תופעות לוואי לאם או לתינוק. במקרה של כריתת שד מלאה את עדיין יכולה להיניק מהשד השני שבדרך כלל מייצר חלב בכמות גדולה יותר כפיצוי.
הריון לאחר החלמה מסרטן השד
הריון המתחיל לאחר החלמה מסרטן השד אינו קשור בהכרח בסיכון גדול יותר לשובה של המחלה. כך למשל טוען מחקר שהתפרסם ב-2012. יחד עם זאת הרופאים ממליצים לדחות כניסה להריון לפחות לשנתיים לאחר האבחון היות שזו התקופה הפגיעה ביותר מבחינת סכנת שובה של המחלה. גם סוג הסרטן שאובחן ודרגתו מהווים שיקול חשוב בהחלטה להיכנס להריון.
אם מבחינה אישית המתנה כזו אינה מתאימה לך, כדאי שתתייעצי עם הצוות הרפואי המטפל בך. טיפולים מסוימים הניתנים לחולות בסרטן השד עלולים לפגוע בפריון בצורה בלתי הפיכה.
הפסקת הריון
אין כל הוכחה שהפסקת הריון תשפר את סיכויי ההחלמה של נשים שאובחנו בסרטן השד במהלך הריון. בדרך כלל תומלץ הפסקת הריון כאשר יש צורך לטפל בחולה בכימותרפיה במהלך השליש הראשון של ההיריון, או כאשר הסרטן מתפשט במהירות לחלקי גוף אחרים. ההחלטה על הפסקת הריון אינה קלה וחשוב שיהיה בידיך ובידי בן\בת זוגך את כל המידע הדרוש לקבלתה.
עודכן לאחרונה במרץ 2024