up

אין מוצרים בעגלה

נשירת שיער

נשירת שיער

נשירת שיער היא אחת מהתופעות המטלטלות יותר איתן מתמודדות נשים במאבק נגד מחלת הסרטן.

הפחד מהקרחת, הפחד שלך קירחת, הפחד מתגובות של הסביבה – משותף לכולן.

לשיער הראש יש חלק חשוב בהופעה החיצונית שלנו, לחלקנו זו ממש מעין מעטפת שמגדירה אותנו, ונשירתו לעיתים נתפסת כאובדן הנשיות שלנו, אובדן הכוח שלנו,  והוא מהווה גם תזכורת לעובדה שיש לנו סרטן.

תחושת האובדן עלולה להשפיע על הדימוי העצמי ולגרום לכעס ודיכאון. אלו תחושות טבעיות ולגיטימיות.

 

אם קשה לך תוכלי לחבוש פיאה או מטפחת ובכל מקרה, זכרי שגם שיער שאת מאבדת כתוצאה מהכימותרפיה יצמח מחדש עם תום הטיפול. 

 

לא כל התרופות הכימותרפיות גורמות לנשירת שיער. לעתים הנשירה היא קלה מאד עד שכמעט אינה מורגשת. במקרים אחרים יש נשירה זמנית, חלקית או מלאה. לעתים נושר גם שיער הגבות, הריסים, ושיער הגוף כולו. כמות השיער הנושר תלויה בתרופה או בצירופי התרופות, במינון הניתן, ובתגובתך לתרופה.

אם מתרחשת נשירת שיער היא מתחילה בדרך כלל כשלושה שבועות לאחר הטיפול הראשון, ולעתים נדירות לאחר ימים ספורים. התופעה הראשונה שבה תבחיני היא נשירה מוגברת של השיער בעת הברשה, סירוק, חפיפה או אפילו העברת יד בשיערך. 

להאזנה לפודקאסט "צעד אחר צעד" - פרק 4, קרחת ואובדנים נוספים

האם אפשר למנוע נשירת שיער

ניתן לנסות לצמצם את הנשירה באמצעות צינון הקרקפת וחבישת "כובע קרח", המקטינים את כמות התרופות הכימותרפיות המגיעות אל זקיקי השערה.

קיימים בארץ שני סוגים של "כובע קרח":

  • מכשיר הדומה לקסדה המחובר ופועל  בצורה קבועה בבית החולים. ניתן למצוא אותו בבתי החולים: שיבא, איכילוב, שערי צדק, בלינסון, רמב"ם, זיו.
  • כובע קרח נייד של חברת פינגווין, הניתן להשכרה.
  • כובע הקרח יודע לשמור על טמפרטורה נמוכה מאוד ולהישאר אלסטי מספיק לחבישה על הראש.וקירור משמעותי של הקרקפת וצמצום כלי הדם באזור זקיקי השערה נמנעת הזרימה של החומר הכימי שמחסל את אותם תאים ויוצר נשירה.

מכיוון שלגוף לוקח זמן להתנקות מהחומרים הרעילים לתאי השיער, צריך להמשיך לחבוש את הכובע למשך מספר שעות לאחר סיום הטיפול במידה והדבר מתאפשר. 

חשוב להדגיש כי יעילותו של כובע הקרח אינה ברורה, הוא אינו מתאים לכל אישה, ונמצא יעיל מעט יותר בטיפול באנתרציקלינים מאשר בטקסנים.

 

את הכובע הנייד, של חברת פינגווין יש לחבוש במשך כל זמן הטיפול ועוד 3-5 שעות לאחר מכן, תלוי בפרוטוקול הטיפול. יש להחליף כובע מדי 25 דקות (מומלץ להגיע לטיפול מגיע עם צידנית שבתוכה שלושה כובעים וקרח יבש (אותו ניתן לרכוש בנפרד דרך נציג חברת פינגוין) שמקרר את שלושתם.. אין ספק שמדובר בתהליך לא פשוט שמצריך סיוע ממלווה.

 

לפרטים: נציג חברת פינגווין בישראל: רועי בר נתן 052-5654321.

יש ליידע את צוות בית החולים על הכוונה להשתמש באביזר זה.

לקריאת כתבה שמסבירה על קסדת קרח לעומת כובע קרח

ניתן גם להיעזר בקבוצות פייסבוק בנושא כובע קרח "cold capers" או "כובע קרח ישראל" שם יש מידע ממטופלים ומטופלות.

 

*אין במידע לעיל משום המלצה כלשהי לגבי השימוש.

האם השיער שלי יצמח מחדש לאחר הכימותרפיה

נשירת שיער בעקבות הכימותרפיה היא זמנית ועם תום הטיפול מתחיל השיער לצמוח מחדש. לפעמים השיער עשוי להתחיל לצמוח גם לפני סיום הטיפול. בתחילה השיער יהיה דק מאד, ובהדרגה יצמח ויתמלא. יתכן שהשיער החדש יהיה שונה מעט משהיה קודם – מתולתל יותר או שונה בצבעו. 

כמה עצות מעשיות שיכולות להקל עליך לעבור את תקופת הנשירה

  • תספורת קצרה לפני תחילת הטיפול הכימותרפי הראשון יכולה להקל על המעבר מראש מלא שיער לקרחת. אם את רגילה לשיער ארוך כדאי להתחיל לקצר אותו בהדרגה על מנת להתרגל למראה החדש. 
  • יש נשים שמעדיפות לגלח את שיער ראשן כאשר הן מתחילות לאבד את השיער (לבד בבית או במספרה).
  • חבישת רשת שיער או טורבן בלילה תאסוף את השיער שנשר.
  • הימנעי משימוש בציפיות סינטטיות לכר כי הן עלולות לגרות את הקרקפת.
  • אם עור הקרקפת שלך מתייבש ומגרד השתמשי בקרם לחות לא מבושם היכול להרגיע.
  • השתמשי בתכשירי שיער עדינים (כמו לתינוקות) אשר יפחיתו את יובש השיער והקרקפת.
  • הימנעי משימוש בכימיקלים חריפים (צבע וסלסול) לפחות במשך שישה חדשים לאחר הטיפול.
  • הקפידי להשתמש במברשת שיער רכה והברשה עדינה אשר יקלו על עור הקרקפת הרגיש.
  • הימנעי משימוש בחום גבוה (מייבש שיער, רולים) על מנת למנוע ייבוש יתר של השיער ושבירתו.
  • הימנעי ממשיכת השיער, קליעתו או קשירתו בסרט הדוק על מנת למנוע שבירתו.
  • הימנעי מלישון עם רולים.

בחירת פיאה או תוספת שיער

אחת הדרכים המקובלות להתמודד עם נשירת שיער היא חבישת פיאה או שימוש במטפחת הפיאות עשויות משיער טבעי, או סינתטי, או תערובת של שניהם, ואפשרויות הבחירה רבות ומגוונות. זו יכולה גם להיות הזדמנות להתנסות בתסרוקת ובצבע שיער שונים, ולשנות תדמית. משך הזמן בו את צפויה להזדקק לפיאה נע בין חצי שנה לשנה.

אם תרצי פיאה שדומה לשיערך הקיים, תוכלי לשקול הכנה שלה מראש, לפני הטיפולים.

לשם כך כדאי לפנות למעצב.ת הפיאות ולשקול איתו מה הכי מתאים לך.

הצעות מועילות לחבישת פיאה

קיבוע הפאה במקומה

חשוב שהפאה תהיה מקובעת במקומה בדרך הנוחה לך. השיטה הנפוצה ביותר לקיבוע הפאה היא בעזרת  שימוש בדבק או בנייר דבק דו-צדדי המודבק לצד הקרקפת. כדי להסיר את הפאה יש למרוח בעדינות ממיס דבק על פני השטח שבו הודבק נייר הדבק. חשוב להחליף מדי פעם את מיקום הנייר או הדבק על מנת למנוע גירוי עור הקרקפת. 

 

המומחה לפיאות ידון אתך על הדרכים השונות לקבע את הפאה, ואת תוכלי להחליט איזו שיטה עדיפה לך. על מנת לבדוק אם הפאה מקובעת במקומה כראוי התכופפי ונענעי את הראש. ביטנת הפאה עלולה לפעמים לגרום לגירוי בעור הקרקפת וניתן להיעזר בלבישת צעיף דק מכותנה או ממשי מתחתיה. את כל האביזרים הללו תוכלי להשיג אצל ספקי הפיאות. 

אם את בוחרת פאה כאשר שיער ראשך לא נשר עדיין, זכרי שלאחר סיום הנשירה תזדקקי למידת פיאה קטנה יותר. נסי להשיג פאה הניתנת להתאמה לכל מידת ראש. ספר.ית טוב.ה יוכלו לסייע לך בבחירת הפאה, ואם יש צורך גם לספר ולסגנן אותה לפי רצונך. 

 

שמירה על הפיאה

את הפאה יש לחפוף ולסדר אחת לשלושה עד שישה שבועות. יצרני הפאות מספקים הוראות כיצד לטפל בהן, הקפידי לשמור עליהן. אם יש לך שאלות או ספיקות בררי עם היצרן או עם הספר/ית. 

פאות נשמרות בדרך כלל כתשעה חודשים. הקפידי לא לקרב אותן לאש (למשל כיריים או תנור גז) מכיוון שהפאה יכולה לימס או "לקפוא". 

 

פאות משיער טבעי יקרות יותר מפאות משיער סינתטי. הן נראות טבעיות יותר מפאות משיער סינטטי ומחזיקות מעמד זמן ארוך יותר. עם זאת הן מצריכות טיפול עדין יותר וייתכן שיהיה צורך לנקותן ולסגנן אותן בעזרת אשת/איש מקצוע. כאשר את מתכוונת למדוד בגד בחנות או כאשר את הולכת לבדיקה אצל רופא.ה השתדלי ללבוש בגד עליון הנפתח בחזית על מנת שלא תצטרכי להעבירו מעל לראש ולהסתכן בהזזת הפאה. 

למידע נוסף על פיאות

 

כיסויי ראש אחרים

אפשרות מקובלת נוספת היא חבישת כובע. ניתן להשיג כובעים במגוון רב של דגמים, סגנונות וצבעים.

כובע נחשב אביזר אופנתי אשר גם מועיל ושומר על חום ראשך או מגן מפני השמש. 

לפני שאת מחליטה מדדי מגוון דגמים עד שתמצאי את האחד (או יותר) שהכי אהבת ונוח לך. אפשרות נוספת היא שימוש בצעיפים אותם ניתן להשיג במגוון רחב של אריגים, צבעים וגדלים. הצעיפים קלים ונוחים לחבישה. כותנה, צמר קל או בדים מעורבים הם החומרים הטובים ביותר. אריגים סינתטיים נוטים להחליק מהראש. טורבנים מבד מגבת מקובלים גם הם ונוחים לחבישה, בעיקר במזג אויר חם. 

 

החזרים לרכישת פיאות ותרומות של פיאות

פאה נכללת בסל הבריאות ומקבלים עבורה החזר כספי עם הצגת חשבונית על רכישת פאה הנרכשת מסיבה רפואית, באמצעות קופות החולים. ההחזר הכספי הוא בהתאם לסוג הביטוח שיש לך ולקופה בה את מבוטחת.

בנוסף, קיימות מספרות וגופים שונים שתורמים פאות.

למידע נוסף על ההחזרים ותרומת פאות

 

גבות

כדי להתמודד עם נשירת שיער הגבות ניתן לרכוש גבות מודבקות או לצייר את קו הגבה בעיפרון איפור או לעשות איפור קבוע לפני תחילת הטיפולים.