זכויות לגבי מידע גנטי
על פי הערכה, כ-15-18% מכלל החולות בסרטן השד הן על רקע משפחתי, וכ-5% מתוכם הם תורשתיים כלומר שניתן לאתר מוטציות העוברות בהורשה. שני הגנים BRCA אחראים לרוב המקרים של סרטן שד וסרטן שחלות תורשתיים. בדיקה לאבחון גנטי יכולה במקרים רבים לאתר את הגן הפגום. להרחבה על הבדיקות הגנטיות.
המידע להלן מתייחס לזכויות לגבי המידע הגנטי שלך, הסכמה לבדיקה גנטית וזכאות לביצוע הבדיקה.
מהו מידע גנטי?
חשוב שתדעי שיש לך זכויות הקשורות גם במידע הגנטי שלך. זכויות אלה מעוגנות בחוק מידע גנטי, התשס"א-2000 (להלן "חוק מידע גנטי" או "החוק"). החוק חל על "מידע גנטי" המוגדר כמידע הנובע מבדיקה גנטית;
בדיקה גנטית מוגדרת כבדיקת דגימת DNA של אדם לשם אפיון והשוואה של רצפים של DNA.
הסכמה מדעת לביצוע הבדיקה
את הבדיקה הגנטית אינך חייבת לעשות, ולא ניתן לכפות אותה עליך.
לשם ביצוע הבדיקה החוק דורש "הסכמה מדעת".
מהי "הסכמה מדעת"?
חוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996 קובע כי:
13.
(א) לא יינתן טיפול רפואי למטופל אלא אם כן נתן לכך המטופל הסכמה מדעת לפי הוראות פרק זה.
(ב) לשם קבלת הסכמה מדעת, ימסור המטפל למטופל מידע רפואי הדרוש לו, באורח סביר, כדי לאפשר לו להחליט אם להסכים לטיפול המוצע; לענין זה, "מידע רפואי", לרבות —
(1) האבחנה (הדיאגנוזה) והסָכוּת (הפרוגנוזה) של מצבו הרפואי של המטופל;
(2) תיאור המהות, ההליך, המטרה, התועלת הצפויה והסיכויים של הטיפול המוצע;
(3) הסיכונים הכרוכים בטיפול המוצע, לרבות תופעות לוואי, כאב ואי נוחות;
(4) סיכויים וסיכונים של טיפולים רפואיים חלופיים או של העדר טיפול רפואי;
(5) עובדת היות הטיפול בעל אופי חדשני.
(ג) המטפל ימסור למטופל את המידע הרפואי, בשלב מוקדם ככל האפשר, ובאופן שיאפשר למטופל מידה מרבית של הבנת המידע לשם קבלת החלטה בדרך של בחירה מרצון ואי תלות.
(ד) על אף הוראות סעיף קטן (ב), רשאי המטפל להימנע ממסירת מידע רפואי מסויים למטופל, הנוגע למצבו הרפואי, אם אישרה ועדת אתיקה כי מסירתו עלולה לגרום נזק חמור לבריאותו הגופנית או הנפשית של המטופל.
הוראה זו הינה חשובה במיוחד, לא רק בהקשר הגנטי, אלא בנוגע לכל טיפול רפואי שהוא, והיא מגלמת את הרעיון של ה"אוטונומיה של החולה" וזכותה על גופה. הפרה של הוראה זו יכולה, במקרים מסוימים, להוות עילה לתביעה נזיקית.
סודיות מידע גנטי
סעיף 18 לחוק מידע גנטי קובע כי כל אדם שהגיע אליו מידע גנטי ישמרו בסוד ולא יעשה בו כל שימוש, אלא אם כן קיבל את הסכמתך לכך.
לא רק שעל מידע גנטי חלה סודיות רפואית, אלא שגם חתימה על כתב ויתור סודיות רפואית רגיל לא מהווה ויתור סודיות על מידע גנטי. אם חתמת על ויתור סודיות רגיל (לא ספציפי למידע גנטי) ונעשה שימוש במידע גנטי הקשור בך (על פי הגדרת החוק) הרי שנעשתה הפרה של החוק. סעיף 22 לחוק קובע כי לשם ויתור סודיות על מידע גנטי עלייך לחתום על ויתור סודיות ספציפי על המידע הגנטי באופן מפורש ובכתב.